Багер-банда хара Немачком, центар операције – Хрватска

CC0 / пиксабеј / Багер
Багер - Sputnik Србија
Пратите нас
Багер-банда је крала багере и друге грађевинске машине у Немачкој, потом их пребацивала у Хрватску, а одатле продавала по читавом свету.

Детектив једне приватне агенције објашњава како је деловала та багер-банда.

"У међувремену су потпуно разјашњени путеви деловања банде", пишу новине Меркише алгемајне, којима је појединости о случају испричао детектив Хаген Штам из приватне детективске агенције Инкогнито, преносе немачки медији.

Банда је деловала из јужне Немачке. Тамошња полиција још прати могуће учеснике у криминалној организацији.

"Штета коју је банда направила утајама и крађама, према наводима агенције Инкогнито износи три до пет милиона евра. Радило се о десет багера и мноштву других грађевинских машина. Укупно су сличне групе криминалаца, према наводима те агенције, у Немачкој проузроковале штету од око 50 милиона евра", пише немачки лист.

Два поступка крађе

Криминалци су на име неке познате фирме, мобилним телефоном изнајмљивали грађевинске машине или их крали. Пребацивали су их у Словенију, а затим у Хрватску. Уз помоћ Џи-Пи-Ес система, којим су заштићене многе грађевински машине, четири грађевинске машине откривене су недавно у Хрватској.

Криминалци су очигледно знали за заштиту Џи-Пи-Ес системом и одмах су га уклањали са машина, али изгледа да нису знали да су неке машине заштићене с више Џи-Пи-Ес одашиљача.

Према наводима детективске агенције Инкогнито, чини се да има још криминалних банди које краду грађевинске машине при чему користе два поступка:

"Багере или краду, што се најчешће догађа суботом у ноћи, или их изнајмљују, што им пружа много више времена за припрему читаве трансакције", преноси немачки лист.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала