„Струјни удар“ Подгорице на српске медије

© Sputnik / Небојша ПоповићСрпска кућа у Подгорици.
Српска кућа у Подгорици. - Sputnik Србија
Пратите нас
Искључење струје Српској кући у Подгорици је онемогућило рад српских медија, радија и телевизије, што је још један од начина опструкције њиховог рада, сматра председник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић.

Српској кући у Подгорици струја је искључена прије два дана због, како је наведено, неизмирених потраживања од стране Елекропривреде Црне Горе. Након тога су Српска телевизија и Српски радио платили половину дуга у износу од 4.500 евра, док је договорено да се остатак дуга отплаћује у ратама.

Ово је још једном покренуло питање тешког финансијског положаја и опстанка српских медија у Црној Гори који имају мисију очувања српског идентитета и културе.

Српски медији једва опстају

Предсједник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић у разговору за Спутњик каже да свакако треба платити сва неизмирена потраживања, међутим, како додаје, овако алармантна ситуација је последица директне опструкције од стране државних органа Црне Горе, односно чињенице да, како каже, ниједан пројекат српских организација у протекле двије године није подржан.

„Од више од четири милиона евра у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права и Министарству за људска и мањинска права које се баве очувањем и заштитом идентитета, српски пројекти су добили мање од један одсто. То је очигледни вид дискриминације српских организација и појединаца који се баве очувањем свог идентитета“, каже Вуксановић.

Наш саговорник страхује да у Српском националном вијећу једноставно више не могу да функционишу онако како је то било у претходном времену када су са својим пројектима успијевали да одржавају српске медије у Црној Гори, те истиче да би се ови медији досад вјерованто угасили да није било једнократне помоћи Владе Србије.

Циљ да се зауставе српски медији

Како сада ствари стоје, Вуксановић нема дилему да циљ власти у Подгорици управо и јесте да се угасе српски медији.

„Искључивање струје је такође и неки вид посредног притиска јер је њима потпуно јасно да тиме што нам нису изашли у сусрет са оним што је обавеза и наше стечено право да подрже одређене пројекте који штите идентитет српског народа у Црној Гори“, каже наш саговорник.
© Sputnik / Небојша ПоповићСрпски медији у Црној Гори досад би се вјерованто угасили да није било једнократне помоћи Владе Србије.
„Струјни удар“ Подгорице на српске медије  - Sputnik Србија
Српски медији у Црној Гори досад би се вјерованто угасили да није било једнократне помоћи Владе Србије.

По његовом мишљењу, више је разлога за покушај да се зауставе српски медији:

Ми смо једина радио-телевизија у 29 НАТО земаља која преузима информативни програм агенције Спутњик, и то преносимо свакодневно у више термина. Осим тога, смета им и то што ми изузетно пратимо дешавања у Црној Гори, посебно протесте у вези са Законом о слободи вјероисповјести“, додаје Вуксановић.

Са српским медијима „по правилима службе“

Због свега, Вускановић сумња да су власти у Подгорици инсистирале да се са српским медијима у Црној Гори поступа „по правилима службе“, а не да им се, како каже, помогне да и они функционишу у складу са стандардима који важе и за остале медије.

„Да је не дај Боже нека друга телевизија или медији који није српски заустављен, то би била велика прича, овако, нико није обратио пажњу. Како ће се организовати српски медији у наредном времену зависи од тога да ли ће им бити омогућено да у складу са својим стеченим правом буду подржани или ће Влада Србије помоћи. У противном, бићемо принуђени да зауставимо рад српских медија“, упозорава Вуксановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала