Езра Паунд, фашиста или највећи неспоразум 20. века

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Зашто је тек недавно објављена капитална књига „Песнички свет Езре Паунда“ донела први јединствен и целовит увид у дело овог америчког песника, контроверзног уметника, осуђеног за велеиздају и фашизам?

Шта Паунду дугују Т.С. Елиот, Јејтс, Д. Х. Лоренс и многи други светски писци и из какве потребе настаје студија која, по речима приређивача, показује лице и наличје једног великог неспоразума са највећим песником 20. века – разговарамо са припређивачем и преводиоцем ове обимне књиге-студије у којој се налази и превод Паундовог песничког опуса, Мирком Магарашевићем.

Езра Паунд, фашиста или највећи неспоразум 20. века

Какви су изазови пред песником који се већ у првим стиховима определи за „религију јасноће неизговорених речи“, питамо Зорана Богнара, аутора награђене песничке књиге „Србијо, могу ли да будем твој син“, чији је поднаслов „Поема о властитом проклетству“.

На који начин Битеф театар слоганом „Наставимо из почетка“ преиспитује релацију театар-публика и како се у том „наставку“ постиже ново успостављање (са)осећајности, што је могло да се закључи после премијере представе „Кретање“, за Спутњик открива драмски писац и драматург Филип Вујошевић.

У „Орбити културе“ о актуелном Фесту разговарамо са његовим угледним гостима из земље, региона и света, Миром Бањац, Иваном Гораном Витезом, Ђорђем Кукуљицом, писцем и сценаристом Вулетом Журићем, глумцем Аугустом Дилом и редитељем Атомом Егојаном.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала