Ердоган поручио Грчкој да отвори границе

© AP Photo / Giannis PapanikosГрчка полиција и војска на граници са Турском током сукоба са мигрантима
Грчка полиција и војска на граници са Турском током сукоба са мигрантима - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је Грчку да „отвори своје границе“ за мигранте.
„Хеј, Грчко! Апелујем на вас... отворите капије и ослободите се овог терета. Нека оду у друге европске земље“, рекао је Ердоган током говора у Истанбулу.

Турски председник је додао да ће у понедељак отпутовати у Белгију на разговоре са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

„Надам се да ћу се из Белгије вратити са другачијим резултатима“, истакао је Ердоган.

Обалска стража Турске саопштила је у суботу да је Ердоган наредио да се избеглицама забрани прелазак морске границе са Грчком због претње њиховој безбедности.

© AP Photo / Ismail CoskunМигранти гађају каменицама припаднике грчке полиције и војске на граници са Турском
Ердоган поручио Грчкој да отвори границе - Sputnik Србија
Мигранти гађају каменицама припаднике грчке полиције и војске на граници са Турском

Турска је прошлог месеца објавила да више не може да обуздава прилив избеглица из Сирије и отворила је своје границе. Након ове одлуке, донете услед напетости у сиријској провинцији Идлиб, хиљаде миграната покушало је да уђе у Грчку преко Турске. Полиција и војска распоређене су на граници.

Криза на грчко-турској граници

Ситуација са мигрантима на граници између Грчке и Турске ескалирала је крајем фебруара када је Анкара објавила да је отворила своју границу са Европском унијом за мигранте и избеглице након недавног пораста напетости у сиријској провинцији Идлиб. Убрзо после тога, десетине хиљада миграната пожуриле су на турску границу са Грчком и Бугарском како би покушале да уђу у Европу.

Према наводима Турске, један од разлога за отварање граница према ЕУ био је недостатак помоћи овог блока за суочавање са протоком миграната. Према споразуму из 2016. између ЕУ и Турске, Анкара је обећала да ће обуздати прилив миграната у блок, док се Брисел обавезао да ће обезбедити средства за помоћ Турској да се брине о избеглицама.

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, су се у четвртак договорили о прекиду ватре у Идлибу. Две стране такође су се договориле да формирају безбедносни коридор дуг шест километара јужно и северно од ауто-пута М4, који повезује сиријске провинције Латакија и Алеп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала