Не дозволите мозгу да се осуши — плешите што више

CC0 / Pexels / Пензионер слуша музику и игра
Пензионер слуша музику и игра - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Плесање, пливање, баштованство омогућавају старијим особама да успоре губитак можданог волумена (сушење мозга), који почиње од шездесете-седамдесете године, указују стручњаци.

Губљење волумена мозга повезано је са дегенерацијом нервних ћелија, болестима, упалним процесима, нездравим начином живота, али и многим другим факторима, открили су специјалисти Универзитета Колумбија у Њујорку, у оквиру прелиминарне студије, чији ће резултати званично бити представљени на конференцији Америчке академије за неурологију.

У истраживању њујоршког универзитета учествовало је 1.557 људи, просечне старости од 75 година. Ниједан од њих није имао деменцију, али је 276 особа имало блага когнитивна оштећења, а 28 одсто је имало АПОЕ ген, који је повезан са повећаним ризиком од Алцхајмерове болести.

Плесање и друге физичке активности спречавају сушење мозга

Научници су прегледали учеснике, тестирали њихово размишљање и памћење, али и постављали питања о дневним и физичким активностима и израчунали колико времена и енергије сваки учесник троши на одређене активности. Јака физичка активност укључује плес, трчање, игре на отвореном, умерена подразумева бициклизам, планинарење, тенис и пливање, а лака гимнастику, баштованство, јахање и куглање.

© Depositphotos.com / AndrewLozovyiЈака физичка активност укључује плес, трчање, игре на отвореном.
Не дозволите мозгу да се осуши — плешите што више  - Sputnik Србија
Јака физичка активност укључује плес, трчање, игре на отвореном.

Истраживачи су учеснике поделили у три групе: неактивне, умерено активне (два и по сата благе физичке активности, сат и по умерене или сат интензивне физичке активности недељно) и изузетно активне (око седам сати физичке активности ниског интензитета, четири сата умерене или два сата интензивне физичке активности недељно).

Већа активност — већи волумен мозга

Научници су потом свим групама урадили скенер мозга. Показало се да су активнији учесници имали већи волумен мозга.

CC0 / affen ajlfe / Физичка активност утиче на волумен мозга.
Не дозволите мозгу да се осуши — плешите што више  - Sputnik Србија
Физичка активност утиче на волумен мозга.

Узимајући у обзир и факторе као што су пол, узраст, образовање, показало се да најактивнији учесници имају волумен мозга у просеку од око 883 кубних центиметара, а најнеактивнији 871.

Разлика у волумену мозга износила је око 1,4 одсто, што је еквивалентно четворогодишњем старењу. Чак и када су истраживачи из резултата искључили људе са оштећењем когнитивних функција, резултат је остао готово непромењен.

Истраживачи сматрају да су ови резултати значајни јер показују да уз помоћ физичке активности људи могу да утичу на процес старења.

Напомињу да ова студија не показује да су вежбе спречиле губитак можданог волумена, већ да постоји корелација.

© Depositphotos.com / Wavebreak Media LTDВежбе су корисне и за кардио-васкуларни систем.
Не дозволите мозгу да се осуши — плешите што више  - Sputnik Србија
Вежбе су корисне и за кардио-васкуларни систем.

Стога, истраживачи препоручују старим особама да посвете довољно времена физичкој активности, чак и ако се у будућности не потврди директна веза између ње и очувања можданог волумена, јер је она свакако корисна и за кардио-васкуларни систем.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала