Пацови све више личе на људе, научници утврдили да им се чак и ДНК мења на исти начин

CC0 / / Пацови
Пацови - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пацови све више личе на људе по понашању и навикама које усвајају, али и по болестима које их погађају и по начину на који им се мења генетска структура, показало је истраживање научника.

Промене у ДНК пацова показују да су склонији здравственим проблемима које имају и људи због начина живота и навика, преноси „Гардијан“ резултате истраживања групе научника, објављене у научном онлајн часопису Вiorxiv.

Баш као и људи, и пацови који живе у великим градовима склонији су стресу, здравственим ризицима због загађења ваздуха или због неквалитетне исхране.

„Знамо да су пацови на невероватан начин променили своје понашање и исхрану, на начин сличан људском друштву. Тако, рецимо, можемо у Њујорку видети пацове који се хране омиљеном храном становника тог града, као што су ђевреци и пиво, или у Париз како једу кроасане и маслац. Они се прилагођавају на невероватан начин“, рекао је Арбел Харпак, генетичар са њујоршког Колумбија универзитета, који је предводио тим научника.

Пацови - Sputnik Србија
Инвазија пацова у Паризу (узнемирујући видео)

Они су упоређивали ДНК 29 пацова који живе у Њујорку и њихових сродника из провинције на североистоку Кине. Како је утврђено, измене у ДНК су значајне у зависности од тога где пацови живе.

Највеће промене забележене су на генима одговорним за исхрану, понашање и кретање. Оне одражавају потребу пацова да се прилагођавају животу у заједници са људима, па су им тако и навике сличне као код људи међу којима живе.

схрана људи и пацова мења се на сличан начин - и једни и други све више једу прерађене шећере и масти. Због тога су здравствени ризици код људи и пацова слични", тврде научници у истраживању.

Такође је примећено да постоје битне разлике у генима пацова који живе у урбаним и руралним срединама, па су они који живе у градовима боље прилагођени за кретање по канализационим цевима.

Научници наводе и да код пацова постоје значајне промене на гену који се код људи доводи у везу са менталним поремећајима.

Према њиховом мишљењу, све то показује како се ДНК код пацова мења на сличан начин као и код људи.

„Као и људи, и пацови у градовима живе гушће насељени, што може да доведе до потенцијалног бржег ширења патогена међу њима. Илустрације ради, врсте комараца које убрзано насељавају градове највише се хране управо људима и пацовима, што може да доведе до изложености новим врстама заразних обољења“, наводе научници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала