Пољска купује од Америке ракете „Џевелин“ у страху од руске агресије; Пушков: Данак господару

CC BY 2.0 / Flickr / Ракетни систем "Џавелин"
Ракетни систем Џавелин - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска влада закључила је са Америком уговор о испоруци 180 ракета  и 79 лансирних система „Џевелин“ за потребе пољских оружаних снага, пише „Билд“, наводећи да је у току масовно обнављање наоружања под изговором страха од потенцијалне руске агресије. За руског сенатора Алексеја Пушкова то је данак који Варшава плаћа господару – САД.

Војни експерти сматрају да ракете Џевелин могу да представаљају проблем чак и за тако модерне руске тенкове као што су они типа „Армата“.

„Џевелин“ ново супероружје у пољској војсци

Америчке ракете су, стога, постале ново супероружје у пољској војном арсеналу.

Тај ракетни систем карактеристичан је по томе што може да га носи један војник и да испаљује ракете из седећег положаја. Реч је о противтенковском наоружању нове генерације. Ракете могу да униште оклопна возила и бункере на растојању до два километра, а у повољним условим и ноћу.

Према наводима немачког листа, вредност наруџбине износи око 100 милиона долара, преноси РТ.

„Билд“ подсећа да је Америка раније тим истим ракетним системом снабдевала и Украјину, Грузију и балтичке земље.

Потенцијална руска агресија разлог за модернизацију армије

Забринутост пољске владе  због потенцијалне руске агресије главни је разлог најобимнијег плана модернизације војске  још од пада комунизма. До 2035. године војни расходи ће порасти на 2,5 одсто БДП (сада износе 2 одсто).

Тренутно, пољска војска је претежно опремљена застарелом војном техником још из совјетског доба.

Пре уговора о ракетама „Џевелин“, Варшава је закључивала уговоре и о куповини 32 ловца Ф-35, ракета „Патриот“, „ХИМАРС“, ракета малог домета „АТАЦМС“, хеликoптeра „Блек хок“ и дронова „Блекџек“.

Пушков: Џавелин ракете данак који Варшава плаћа господару – Америци

Руски сенатор Алексеј Пушков прокоментарисао je потез пољске владе.

„Пољска купује и купује непотребно наоружање, пребацујући новац Пољака у САД. У узалудном ишчекивању 'руске агресије' које неће бити тих 180 ракета и 79 лансирних сисетма ће на крају отићи у старо гвожђе. Те ракете 'Џевелин' су заправо данак који Варшава плаћа господару - САД“, рекао је Пушков.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала