Сарадња Новог Пазара и Казања

© Sputnik / Vladimir AstapkovichПоглед на Казањски кремљ из ваздуха
Поглед на Казањски кремљ из ваздуха - Sputnik Србија
Пратите нас
„Нови Пазар види шансу у јачању сарадње са Татарстаном и на корак је успостављања партнерских односа са престоницом те републике – Казањом“, рекао је за Спутњик Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

„Казањ је град који има близу милион и по становника и један је од лепших градова у Русији, а Татарстан је једна од богатијих, економски развијенијих руских република. Сазнали смо да овде живи преко 150 нација и самим тим овај град може бити пример целом свету за толеранцију и суживот свих нација“, рекао је Бишевац.

Делегација града Новог Пазара била је у саставу делегације Републике Србије и учествује у раду Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије, који се одржао у Казању. Новопазарска делегација одржала је низ састанака са представницима татарских и казањских власти, а према речима Бишевца, ради се на стварању пријатељских и партнерских односа Казања и Новог Пазара.

Туристичке стазе природног резервата Ергаки привлаче љубитеље природе - Sputnik Србија
Са блогерима по тајанственим сибирским тајгама (фото)

Ускоро и Казањ у Новом Пазару

„То је све резултат добре сарадње Русије и Србије. Договорили смо се са казањским властима да у наредном периоду дође до потписивања Споразума о партнерским односима између два града, што ће допринети јачању сарадње на културном, спортском и  привредном плану“, рекао је градоначелник.

Према његовим речима, у скорије време се очекује повратна посета делегације из Татарстана Београду и Новом Пазару.

„Током Међувладиног комитета ми из Новог Пазара смо понудили оно што имамо – изузетно еколошки очувану природу и могућности за развој пољопривреде, пре свега сточарства, производњу меса, месних производа и млечних производа“, рекао је Бишевац.

Такође, градоначелник Новог Пазара види велику шансу и у сарадњи у сфери туризма и очекује већи прилив гостију из Татарстана и уопште, Русије.

„Видимо да Казањ има доста сличности са Новим Пазаром – две културе, две религије. Спој хришћанства и ислама. На овој територији се на сваком кораку могу видети и богомоље и културно-историјски споменици, а Нови Пазар је такође град-музеј на отвореном. Подсетићу да имамо највише културно-историјских споменика под заштитом Унеска у Србији – на једном месту налазе споменици и хришћанске, православне културе и исламске. Ту се спајају Исток и Запад. Све је то заједничко и Казању и Новом Пазару“, рекао је градоначелник.

Он напомиње да је Татарстан туристима из Србије прилично непозната република, али сматра да би Казањ био за њих „откровење“.

Шансе за развој туризма


„Постоје можда чак и предрасуде, али ко дође биће одушевљен пре свега економским развојем, културно-историјским споменицима и природом. Мислим да би Казањ био откровење за наше туристе, а исто тако и Пазар за госте из Татарстана и Русије. Близу су Копаоник, Пештерска висораван, Голија и још пуно тога.“

Бишевац истиче да би сарадња могла да се одвија и у сфери образовања.

„Сазнали смо да у Казању постоји најразвијенији технолошки парк и да је ИТ сектор изузетно развијен. Поред тога, упознали смо се са тим да је ово универзитетски град и да има велику традицију што се тиче универзитета и развоја образовања, пре свега високог. Видимо могућност за размену студената, а такође и прилику да они њихово искуство пренесу на наше студенте“, закључио је Бишевац.

Татарке, жене ретке лепоте

Татарстанска формула — и Југославија је могла овако

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала