Ако затреба, кинеске фирме ангажоваће још српских извођача

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLУ изградњи ауто-пута "Милош Велики" учествовала је и кинеска државна компанија
У изградњи ауто-пута Милош Велики учествовала је и кинеска државна компанија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Уколико дође до значајнијег утицаја коронавируса на допремање опреме и долазак радника из Кине, компаније из те земље које раде на инфраструктурним пројектима у Србији наговестиле су да ће, ако се за тиме укаже потреба, у већој мери ангажовати српске изводаче и на тај начин надоместити кинеску радну снагу.

Недавно је председник Србије Александар Вучић, говорећи о утицају коронавируса на светску економију и домаћу привредну активност, изразио забринутост у вези реализације пројекта изградње пута Прељина-Пожега. У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на питање Тањуга да ли на пројекту Прељина-Пожега има довољано ангажованих радника и опреме и да ли постоји кашњење у реализацији овог пројекта, кажу да ће "Путеви Србије", као инвеститор и кинеска компанија "China communications construction" као извођач радова, учинити све у оквиру својих надлежности да не дође до пробијања рока за изградњу овог коридора.

Напомињу да су у претходном периоду, упркос разлицитим проблемима, завршавани бројни велики инфраструктурни пројекти.

"Међутим, кад говоримо о утицају коронавируса, то је проблем који спада у домен више силе која потенцијално може утицати на све области, па и на извођење радова на изградњи једног ауто-пута", наводе у ресорном министарству.

У сваком извођацком уговору, иначе, постоји стандардна клаузула "виша сила", на коју уговорне стране могу да се позову и примене, уколико се за то доказано испуне услови, објашњавају у Министарству.

Комензација кинеске радне снаге

Подсећају да је 20.фебруара одржан састанак представника Министарства са свим кинеским компанијама које су ангажоване у Србији и на којем је разговарано о могућим решењима за проблеме узроковане епидемијом у Кини.

"Тренутно, како смо информисани, постоје одређени проблеми са пројектима које реализује компанија ЦМЕЦ, а потенцијални проблеми са кинеским извођачима више се тичу производње и допремања опреме, него доласка радника из НР Кине".

Остале компаније су, додају, наговестиле да ће уколико се за тиме укаже потреба у већој мери ангажовати српске извођаче и на тај начин компезовати кинеску радну снагу.

"Што се тиче пројекта изградње ауто-пута Прељина-Пожега, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као финансијер, ЈП ''Путеви Србије'', као инвеститор и кинеска компанија "China communications construction", као извођач радова ће учинити све у оквиру својих надлежности да не дође до пробијања рока за изградњу овог коридора", кажу у Министарству.

Подсећају да је реч о кинеској компанији која је недавно, 18. децембра прошле године, завршила деоницу аутопута Милош Велики од Сурчина до Обреновца, пре уговореног рока.

"Надамо се да ће ови проблеми бити превазиђени на најбољи могући начин и да се тренутна ситуација неће битно одразити на извођење радова на пројектима на којима раде кинеске компаниије, наведи се у одговору Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала