Десет занимљивости о јединим змајевима на планети Земљи /фото, видео/

Пратите нас
Ове изненађујуће интелигентне животиње су много више од још једне страшне претње у природи Индонезије...

Научници на Западу све до 1912. године нису знали за постојање комодског варана. Европљани су први пут забележили да у Индонезији живи ово необично створење две године раније, када је поручник Ван Стејн ван Хенсброек из холандске колонијалне администрације чуо гласине о „копненом крокодилу“.

Потом је 1912. Питер Овенс, директор Зоолошког музеја у Богору, објавио рад о овој врсти након што му је холандски поручник доставио фотографију и кожу мистериозног бића, као и још два узорка које је добио од једног колекционара. Њихово необично име потиче управо од гласина о змајоликој животињи која живи на острву Комодо, пише портал Национална географија

  • Може да порасте и до три метра

Мужјак комодског змаја може да порасте и до три метра, , док у просеку имају око 90 килограма, а женке порасту до 1,8 метара. Њихова кожа је обично плаве, наранџасте, зелене и сиве бије и веома је издржљива, ојачана остеодермом. Поред тога, имају снажан, мишићав реп и дуге канџе.

  • Живе само на острву Комодо

Ове животиње су изузетно ретке и у дивљини се могу наћи само на острвима Комодо у Малосундском архипелагу, острву Ринка, Гили Монтанг, Гили Дасами и Флорес.

Комодски змајеви обично нису превише избирљиви када да је у питању избор места за живот, па се могу наћи и у савани и у сувим тропским шумама и монсунским шумама... Без обзира на то где живе, пријају им високе температуре. Ипак, занимљиво је да имају изузетно практичне „домове“: они копају или траже јазбине у којима им је ноћу топло, а дању свеже.

  • Одлични пливачи

Гладни комодски змајеви су неретко принуђени да пливају до суседног острва у потрази за храном, па су постали врсни пливачи, а могу да се удаље километрима од обале.

  • Могу да поједу и човека

Један од најпознатијих података о комодским змајевима јесте тај да су месождери и толико добри ловци да могу да поједу веома велики плен попут воденог бивола, јелена, свиње и чак човека. Поред тога, не либе се да окусе и ситнијег припадника своје врсте, а током једног оброка могу да поједу храну у количини која чини 80 одсто њихове укупне телесне тежине.

Комодски змајеви лове на јединствен начин – испруже се и ударе свој плен шапом, а потом га нападају оштрим и тестерастим зубима. Уколико плен ове животиње успе да побегне, живеће само 24 сата јер је у његовом организму након уједа велики број бактерија , али ово створење углавном, захваљујући изванредном чулу мириса, успева да пронађе одбегли плен и доврши оброк.

  • Ипак, не једу људе често

Штавише, током протекле 41 године, убили су четворо људи, а последњи напад догодио се када је један мушкарац пао с дрвета јабуке право испред два комодска змаја. Међутим, ове животиње радије једу тела преминулих људи, због чега становници острва на којима они живе стављају камење на гробове својих ближњих не би ли заштити њихове остатке.

  • Живе као самотњаци

Ван сезоне парења, комодски змајеви су самотњаци. Мужјаци предано чувају своју територију и дневно пређу око два километра „патролирајући“ како им је нико не би заузео.

Обично се паре између маја и августа, а женке у септембру лежу око тридесет јаја. Интересантно, комодски змајеви који ће ускоро постати маме праве неколико гнезда која треба да послуже као мамци како би збуниле и отерале предаторе. Ипак, Национални зоолошки парк „Смитсонијан“ пише да нема доказа о томе јесу ли ове мајке брижне када се њихови младунци излегу. Чим дођу на свет, бебе ове животиње трче и пењу се на дрвеће како их не би ујели други припадници ове врсте. Тек када напуне четири године, силазе с дрвећа и на тлу проводе остатак живота, који може траје и три деценије.

© Фото : Јутјуб/ tamagogo5Највећи гуштер на свету
Десет занимљивости о јединим змајевима на планети Земљи  /фото, видео/ - Sputnik Србија
Највећи гуштер на свету

Још један занимљив податак о овим интелигентним животињама јесте да су њихове женке способне и за партеногенезу, што значи да им није потребан мужјак за оплодњу.

  • Тактике против канибализма

Није редак случај да одрасли комодски змајеви поједу младунца, па су млади развили интересантну стратегију: ваљају се по фекалијама како би изгледали као мање привлачан залогај.

  • Нису увек застрашујући

Кракен, становник Националног зоолошког парка у Вашингтону, полако али сигурно мења начин на који научници посматрају комодске змајеве. Ова женка научила је да приђе особи која звижди и препознаје људе који о њој брину. Поред тога, она је испољила понашање које се може сматрати игром, и то са својим пријатељима људима.

  • Копнени крокодили

Пре него што су га западни научници описали и анализирали, локално становништво дало је комодском змају име ора , што значи „копнени крокодил“.

  • Припада рањивим врстама

Према ИУЦН-у, комодски змај није угрожен, већ је сврстан у категорију рањивих врста. Тренутно их у природи има око шест хиљада, а заштићени су у Националном парку „Комодо“, који обухвата сва острва на којим они живе осим острва Флорес.

Први пут су се ван Индонезије излегли у Националном зоолошком парку „Смитсонијан“ 1992. године, када су на свет дошла четири младунца чијих тридесет младих данас живи у зоолошким вртовима широм света.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала