Оживљава српски рудник – прве количине бакра у јуну

© Љ. Алексић/РТБ БорФинансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра.
Финансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра. - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Зиђин Бор Копер“ почела је раскривање рудника бакра Ново Церово. Помоћник генералног директора „Зиђин Бор Копера“ Ху Шаохуа најављује да се прве количине бакра из овог рудника очекују почетком јуна.

Овај рудник је трећи у саставу овог комплекса, чији се капацитет процењује на два и по милиона тона руде годишње, а век експлоатације на седам година.

Помоћник генералног директора „Зиђин Бор Копера“ Ху Шаохуа најављује да се прве количине бакра из овог рудника очекују почетком јуна и подсећа да компанија од октобра 2019. континуирано обнавља и унапређује рударску производњу.

У складу са законодавством Србије, после добијања свих потребних дозвола и лиценци за рад, израђени су приступни путеви до рудника, набављена је бројна механизација и запослено око 200 нових младих људи, саопштавају из „Зиђин Бор Копера“.

Руководилац Церова Драган Илић објашњава да је компанија уложила много пара у овај рудник и прецизира да је за потребе Новог Церова купљено 15 камиона, три багера, две бушалице, булдожер, ваљак, утоваривач и цистерна за гориво.

Ново Церово састоји се од површинског копа и дела који ће се бавити само дробљењем, млевењем и отпремањем руде преко хидротранспорта до кривељске флотације. Због тога је у току и ревитализација дробилица, млинских секција и хидротранспорта, као и контрола агрегата. Уместо старе примарне дробилице, купљена је нова чељусна дробилица, а наручена је и терцијарна дробилица ради боље прераде и ситније руде у млинским секцијама, истиче Ху Шаохуа.

Прву количину оксидне руде „Зиђин Бор Копер“ планира да пропусти кроз постројење средином маја и тада спроведе експеримент флотирања, који би требало да покаже колико ће бити искоришћење метала при преради такве руде. Оживљавање производње у Церову, наглашава Ху Шаохуа, велика је прекретница у повећању производње бакра и значајан напредак компаније у првом кварталу 2020.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала