Север Италије у карантину, драматичан пораст броја умрлих и заражених у последња 24 сата

© AP Photo / Marco AlpozziУпозорење због коронавируса
Упозорење због коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
У Италији је у последња 24 часа драматично порастао број умрлих и заражених у епидемији коронавируса, упркос увођењу карантина у Ломбардији и другим северним регијама.

Само у једном дану у Италији је умро исти број људи као укупно свих претходних дана и та земља је и по броју умрлих и по броју заражених постала друга у свету, пренео је загребачки портал Индекс.

Агенција за цивилну заштиту саопштила је јуче да је број случајева заражених коронавирусом у последња 24 сата порастао за 25 одсто на 7.375 заражених особа, а број смртних случајева порастао је за чак 57 одсто, за 133 смртна случаја, што је највећи дневни пораст откако је у земљи пре две недеље проглашена епидемија.

Укупан број умрлих од коронаворуса у Италији је 366.

Ограничења без преседана обухватају 16 милиона људи и остаће на снази до 3. априла, а закон је пре два дана потписао премијер Ђузепе Конте.

Према новим мерама, страни туристи који тренутно бораве у Ломбардији и још 14 вирусом погођених северних регија требало би да из њих оду.

Спортски догађаји и протест су отказани, а одлазак у биоскопе, позоришта или музеје, као и окупљања на осталим јавним местима су забрањени.

Конте је навео да ће возови и авиони и даље саобраћати у и из погођених подручја и додао да их не треба називати "црвеним зонама". Реч је о градовима и селима на северу земље који су у карантину због коронавируса.

Свима који прекрше нова правила прети тромесечна казна затвора и новчана казна у износу до 260 евра, пишу италијански медији.

Индекс наводи да је већ први дан драстичних мера створио својеврсни хаос у Италији, који је заправо почео још у суботу увече, непосредно пре званичне објаве о мерама и након ње.

Хиљаде људи, пре свега у Ломбардији, покушале су да се се домогну возова или да у аутомобилима напусте блокирану регију. Власти су послале стотине полицајаца и здравствених радника који су на станицама проверавали путнике.

Они из Ломбардије су евидентирани и наређена им је самоизолација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала