Вредност рубље пала на девизном тржишту

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаАмерички долари и руске рубље
Амерички долари и руске рубље - Sputnik Србија
Пратите нас
Курс руске рубље пао је према америчком долару на 72,5 и према евру на 82,7 због пада цена нафте узрокованог повлачењем Русије из споразума ОПЕК+, показују подаци са међународних берзи.   

Према подацима од 6.41 по московском времену (4.41 по средњоевропском), курс долара према рубљи расте на 72,5 рубље за долар у односу на претходни ниво са затварања од 68,9 рубаља. Курс евра према рубљи порастао је на 82,7 рубље за евро у односу на ниво са јучерашњег затварања берзе од 80,3 рубаља.

Рубља је наставила да пада у односу на долар и евро након вести да је цена нафте Брент пала на 31,02 долара по барелу на ИЦЕ берзи у Лондону. До 1.25 по московском времену Брент је делимично повратио пад, а цена фјучерса порасла је на 35,23 долара за барел.

Последњи пут долар је био изнад 75 рубаља у марту 2016. године, а евро изнад 85 у фебруару исте године.

Државе-чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) нису у петак 6. марта успеле да се на састанку у Бечу договоре о мерама смањења производње нафте у условима негативног утицаја коронавируса на цену тог енергента.

Русија се залагала за очување постојећих услова, док је Саудијска Арабија предлагала даље смањење производње нафте. Због тога се од 1. априла отказују све обавезе уговорних страна о ограничењу производње горива.

Споразум ОПЕК-а и других земаља изван организације (ОПЕК+) о смањењу производње нафте на снази је од почетка 2017. године. До краја 2019. године споразум је предвиђао смањење производње за 1,2 милиона барела дневно у односу на ниво из октобра 2018. године, а за текући квартал савез је смањио производњу нафте за 1,7 милиона барела.

За курс рубље главно је трговање на Московској берзи, где се воде основне трансакције, а Централна банка Русије оријентише се управо на њих у одређивању званичног курса. Међутим, овај понедељак је нерадан дан на берзи, а трговање ће почети тек 10. марта у 10 часова по московском времену. Пре тога, једина референтна тачка тренутног курса рубља је међународна међубанкарско тржиште „Форекс“, мада су његове квоте мање релевантне због малог обима трансакција.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала