Због коронавируса могућ пад потражње за нафтом први пут после десет година

© SputnikНафта и долари
Нафта и долари - Sputnik Србија
Пратите нас
Током 2020. године доћи ће до смањења потражње за нафтом на светском нивоу због ситуације са коронавирусом, а стабилизација потражње и постизање нормалног нивоа се очекују у другој половини године, пише у прогнози Међународне енергетске агенције (МЕА).

Према основном сценарију МЕА очекује се смањење показатеља за 90.000 барела дневно, а према песимистичним прогнозама за 730.000. Услед тога би се први пут од 2009. године догодио пад потражње, док МЕА истовремено процењује да би потражња у првом кварталу ове године опала за 2,5 милиона барела дневно.

Међутим, стабилизација потражње и постизање нормалног нивоа се очекују у другој половини године, што се наводи у мартовском извештају ове агенције.

Утицај коронавируса на потражњу нафте

Ради поређења, према основном сценарију агенције, Кина крајем првог квартала контролише ситуацију с коронавирусом, а мере које су друге земље предузеле омогућавају да се не очекује да ће коронавирус значајније утицати на потражњу нафте. МЕА је припремила и позитиван сценарио према коме се ипак очекује пораст потражње нафте у 2020. години за 480.000 барела дневно, ако ситуација у свим земљама где је регистрована појава коронавируса буде брзо стављена под контролу.

© Flickr / Carsten ten BrinkНафта
Због коронавируса могућ пад потражње за нафтом први пут после десет година - Sputnik Србија
Нафта

„У овом случају, владе неће морати да предузимају оштре мере одвраћања, а коришћење услуга транспорта ће бити приближно у оквирима норме”, пише у извештају МЕА.
Што се тиче тренутних показатеља, према проценама МЕА, потражња за нафтом у првом кварталу ове године пала је за 2,5 милиона барела дневно у поређењу са аналогним показатељем у 2019. години.

Светске цене нафте успориле пад

Иначе, како показују подаци трговања, светске цене нафте успориле су темпо смањења и притом повратиле трећину у односу на јутарњи пад који је износио 30 одсто.

Према последњим подацима, мајски фјучерс нафте „Брент” пао је за 20,41 одсто, односно на 36,03 долара по барелу, док је априлски фјучерс нафте „ВТИ” снижен за 21,58 одсто, односно износи 32,37 долара.

Подсетимо, цене нафте су пале након што се учесници ОПЕК+ 6. марта нису договорили ни о измени параметара споразума, а ни о његовом продужетку. Мајски фјучерс нафте „Брент” је смањен за 28,69 одсто, на 32,28 долара по барелу, док је априлски фјучерс нафте „ВТИ” пао за 31,25 одсто, на 28,33 долара. Ово је проузроковало пад курса рубље, па је вредност долара 74 рубље, а евра 85 рубаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала