Америка би да контролише ново руско „егзотично“ хиперсонично оружје

Пратите насTelegramOdyssey
Високи званичници Стејт Департмента истичу да су руско хиперсонично оружје и нуклеарна подморница „Посејдон“, толико „егзотични“ да не могу остати ван оквира новог споразума, те да он треба да укључи све потенцијалне претње које долазе од наоружња нове генерације.

Американци би да контролишу руско и кинеско оружје 

„Американци као услов за потписивање споразума наводе укључивање савременог руског хиперсоничног оружја. САД су тенденциозне и пристрасне. Оне максимално желе да се заштите и да ставе под контролу офанзивно оружје Русије и Кине, а истовремено избегавајући да у то укључе стратешки војни потенцијал својих савезника.  На политичком плану све је јасно. Американци следе своје интересе и истовремено утичу на светске медије. Амерички савезници подржавају њихове предлге и амерички приступ овом питању“, рекао је Виктор Миркискин професор Војне академије.  

Експерт додаје да је реч о озбиљном преговарачком процесу који захтева свеобухватну анализу. САД настоје да кроз нове захтеве нарочито кроз коришћење аргумента да је ново руско оружје једно од основних претњи споразуму СТАРТ-3 представе себе као миротворца, који наводно заиста брине о нераспрострањењу оружја. Према његовим речима, ако ће ново оружје бити укључено у преговарачки процес, онда треба узети у обзир и америчко оружје, које иако није хиперсонично, по убојитости се не разликује од оружја за масовно уништење

Осим руског хиперсоничног оружја, смета и кинеско 

Амерички Стејт Департмент је, поред потребе да се руско оружје укључи у споразум, подсетио  на став америчког председника да ови преговори морају да укључе и Кину. 

Део руских експерата сматра да идеја Вашингтона да у споразум укључи Кину, није лишена смисла и логике јер, Кина поседује разне врсте оружја, ракете средњег и малог домета, нуклеарно  и стратешко оружје. Иако је став Пекинга по овом питању јасан, Американце брине чињеница да нико са сигурношћу не може да каже какво Кина оружје поседује и зато они настоје да заштите своје интересе, али и да истовремено оставе простор за доминацију.

„Американци желе да увуку Кину у преговарачки процес,  али тада треба укључити и све европске земље, првенствено оне које поседују оружје за масовно уништење. Они врше притисак на Кину. Са једне стране желе да се заштите, а у исто време остављају простора за своју доминацију“, рекао је експерт.

И док руска страна константно истиче значај одржања овог споразума као јединог и можда последњег гаранта стратешке стабилности у америчким експертским круговима се воде расправе о томе шта би одговарало америчкој спољнополитичкој стратегији.
Део америчких експерата се слаже да је важно одржати овај споразум, док други сматрају да је он застарео и да не одговара тренутним тенденцијама у међународним односима, као ни претњи која долази са руске стране.

© Фото : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanНацрт америчке хиперсоничне ракете
Америка би да контролише ново руско „егзотично“ хиперсонично оружје - Sputnik Србија
Нацрт америчке хиперсоничне ракете

Три сценарија за СТАРТ-3

Амерички експерт Ричард Вајт са Хадсонског института истиче да САД у овом тренутку имају три могућности

Прва варијанта подразумева да се сачека да истекне споразум СТАРТ-3 у фебруару 2021. године. Ова опција узима у обзир чињеницу да се свет изменио и да се односи између Русије и САД налазе на најнижем нивоу. Осим тога, Кина се појавила на светској сцени као један од главних супарника САД. 

Друга опција предвиђа потписивање потпуно новог споразума, нови „СТАРТ-4“, што и јесте циљ америчког председника Доналда Трампа. Према речима експерта, ово би омогућило да споразум укључи и нове системе наоружања,нарочито руско хиперсонично о коме се доста дискутује у америчким војним круговима. Још један разлог за нови споразум је учешће Кине. Америка свим силама покушава да у преговарачки процес увуче Кину, како би ефекат обуздавања био не само економски него и војни. 

Трећа и последња могућност је једноставно продужити важење овог споразума на период од пет година, како би се за то време постигао договор о новом споразуму и добила сагласност свих заинтересованих страна. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала