Централна банка Русије: Почиње проактивна продаја девиза на руском тржишту

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЦентрална банка Русије
Централна банка Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Банка Русије ће у оквиру примене механизма буџетског правила од данас почети проактивну продају девиза на руском тржишту.

Ове операције ће се спроводити пре почетка регуларних продаја девиза из средстава Фонда за националну добробит (ФНБ). Синоћ је регулаторно тело одлучило да у току месеца не купује страну валуту на домаћем тржишту.

Ова одлука је донета у циљу повећања предвидљивости монетарних власти и смањења волатилности финансијских тржишта у условима значајних промена на светском тржишту нафте.

Из Централне банке подсећају да настављају да прате ситуацију на финансијском тржишту и да су спремни да активирају и додатне инструменте у циљу очувања финансијске стабилности.

„Банка Русије сматра да је текући ниво ликвидности руског банкарског сектора довољан за стабилно функционисање руског финансијског система”, саопштено је из Централне банке.

Према јутрошњем стању, вредност долара је 74 рубље, а евра 84 рубље. Пре тога евро је достизао 86 рубаља, а долар 75 рубаља.

До пада вредности националне валуте је дошло због пада светских цена нафте због тога што није постигнут договор о споразуму ОПЕК+. Након информација о томе да Саудијска Арабија намерава да повећа производњу и смањи цену сировине, котације нафте су пале за 30 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала