Научници из Сингапура: Коронавирус и грозница денга имају сличне симптоме

© AP Photo / Shin Joon-heeМедицинари у заштитној униформи премештају пацијента из амбулантних кола у болницу у Сеулу
Медицинари у заштитној униформи премештају пацијента из амбулантних кола у болницу у Сеулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници из Сингапура саопштили су да су симптоми коронавируса слични симптомима грознице денга. С тим у вези, неким пацијентима првобитно је постављена нетачна дијагноза, саопштио је часопис „Лансет“.

Према њиховим подацима, неким пацијентима у почетку је дијагностикована грозница денга. Пацијенти су се жалили на грозницу и осип. Они при томе нису имали симптоме типичне за коронавирус, преноси портал „Известија“.

57-годишњи мушкарац примљен је у болницу са високом температуром и кашљем. Током прегледа установљен је смањени број тромбоцита у крви, али рендгенски снимак грудног коша био је нормалан. Након негативног теста на грозницу, он је отпуштен из болнице, али је поново хоспитализован уз још већи пад тромбоцита, као и са кашљем и отежаним дисањем. Накнадни тестови на денга грозницу били су негативни, али му је дијагностикована пнеумонија КОВИД-19, чији је узрочник коровирус.

Слична ситуација десила се са другом пацијенткињом, 57-годишњом женом која је у болницу примљена са високом температуром, кашљем и дијерејом.

Лекари су апеловали на колеге да озбиљно приступе дијагнози, подсетивши да неправилно лечење представља претњу за јавно здравље.

Денга грозница је инфекција коју изазива денга вирус. Комарац преноси (или шири) вирус денге. Денга грозница је такође позната под називом „грозница која ломи кости“, јер изазива толико снажне болове да оболели имају осећај да им неко ломи кости.

Нови коронавирус

Кинеске власти су 31. децембра 2019. обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније званично назван КОВИД-19.

Укупан број заражених достигао је 110 хиљада у 104 земље, од чега је 81 хиљада у континенталној Кини. Од новог коронавируса умрло је 3.136 људи у Кини, а скоро 60 хиљада је оздравило.

Најтежа ситуација међу европским земљама је у Италији: број заражених премашио је 9.100 људи, од којих је 463 умрло. У Русији је коронавирус потврђен код 20 особа. Власти су предузеле различите мере како би спречиле даље ширење.

У Србији је јутрос потврђено четири случаја заразе коронавирусом КОВИД-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала