Откријте да ли вам интернет компанија намерно успорава вај-фај сигнал

CC0 / Pixabay / Са новим вај-фајом можете да преузмете филм величине 4 гигабајта за око пет секунди.
Са новим вај-фајом можете да преузмете филм величине 4 гигабајта за око пет секунди. - Sputnik Србија
Пратите нас
Мало је ствари које више иритирају од прекидања или потпуног заустављања ваше омиљене серије баш када је најузбудљивије, а све због лоше интернет везе.

Много живаца било би сачувано само када би интернет сигнал остао стабилан. Али, нажалост, стабилан интернет сигнал често је само фантазија, а у многим подручјима избор интернет компанија превише је ограничен да би проблем био решен.

Што је још горе, интернет комапаније могу, ако желе, утицати на ваш интернет сигнал – ограничити га ако, на пример, трошите више протока на Јутјубу него што би они желели или пружајући спорије везе према страницама које држе њихови пословни конкуренти.
Срећом, за неке од ових проблема постоји решење: виртуална приватна мрежа. Заправо, интернет компаније морају да виде вашу ај-пи адресу да би вам успорили интернет, а добар ВПН ће вашу праву ај-пи адресу учинити невидљивом. Ево како пронаћи неки ВПН и како да помоћу њега проверите је ли ваша интернет компанија намерно успорава интернет, пише портал Ц Нет.

Први корак: Тестирајте интернет

Можете да тестирате своју интернет везу на много начина, а један од њих је помоћу странице М-Лаб на којој можете да проверите тренутну брзину интернета, односно пружа ли ваш давалац услуге сталне перформансе без обзира на садржај којем приступате. Ова мерења нису савршена, али су добра полазна тачка.

Други корак: Пронађите добар ВПН

Ако сте обавили први тест и резултати вам можда изгледају сумњиво, потражите добар ВПН. Постоји десетине разлога зашто би требало да га имате, али бројни фактори се морају узети у обзир приликом избора правог: сигурност, поузданост, цена, локације сервера...

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаТестирајте свој вај-фај
Откријте да ли вам интернет компанија намерно успорава вај-фај сигнал - Sputnik Србија
Тестирајте свој вај-фај

Трећи корак: Упоредите своју брзину с ВПН-ом

Поново тестирајте своју интернет брзину и упоредите је с резултатима које сте добили у првом кораку. Употреба било којег ВПН-а свакако смањује брзину ваше везе, тако да нови тестови треба да покажу одређено одступање. Међутим, ВПН такођер сакрива вашу ај-пи адресу коју интернет компаније користе како би вас идентификовали, тако да ако поново тестирање покаже боље резултате него оно прво, велика је шанса да ваш давалац услуга намерно успорава ваш сигнал.

Четврти корак: Поправите што се може поправити

Сад следи тежи део. Чак и ако установите да је ваша интернет компанија одговорна за лошији сигнал, не постоји много ствари које можете да учинити.

Међутим, ево неколико решења која могу помоћи.

- Ако имате могућност избора, одаберите најбољу интернет компанију у свом окружењу.

- Користите свој ВПН како бисте одржали стабилне брзине. ВПН не може да реши проблем лоше везе, али може ублажити гушење сигнала.

- Назовите своју интернет компанију и запретите да ћете их променити. Ово је можда старомодна метода и не постоји гаранција да ће успети, али понекад интернет компаније могу реаговати на позитиван начин када се овако поставите.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала