Путин: Укидање ограничења броја председничких мандата само уз сагласност грађана

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин говори у Државној думи Русије
Председник Русије Владимир Путин говори у Државној думи Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сматра да је прихватљиво да се у Устав Русије унесу амандмани који би му омогућили да, након уношења измена у основни закон земље, поново учествује на председничким изборима. Међутим, он сматра да би то требало да оцени Уставни суд Руске Федерације.

Руски председник рекао је да би формално било могуће скинути ограничења у броју председничких мандата, али уз стабилност и зрелост система потребна је промена власти.

„Сматрам да је непрактично уклањање ограничења броја председничких мандата из Устава. Предлог (амандман Валентине Терешкове којим се Путину омогућава да се поново кандидује на изборима 2024. године) заправо значи уклањање ограничења за сваког грађанина, укључујући актуелног председника, и омогућавање да убудуће учествујем на изборима“, прецизирао је Путин и додао да би то било „само у случају да грађани подрже такав предлог и такав амандман и кажу ‘да’ на гласању 22. априла ове године“, додао је он.

„У време када земља још увек има много проблема, али када политичка, економска, социјална област стиче унутрашњу стабилност, зрелост, када држава постаје моћнија и тешко рањива споља, тада, наравно, у први план долази могућност промене власти. Она је потребна за динамику развоја земље“, објаснио је Путин.

Руски лидер је истакао да би данас формално било могуће укинути ограничења броја мандата, посебно јер у многим земљама таква пракса постоји, међутим, нагласио је да сматра да није оправдано уклонити из Устава ограничења броја председничких мандата.

Русији је апсолутно потребна снажна председничка вертикала власти, сматра председник Русије.

„Сматрам и дубоко сам уверен да је снажна председничка вертикала за нашу земљу, Русију, апсолутно потребна“, истакао је Путин.

Путин је објаснио да у Русији не може да се уведе парламентарни облик власти.

„Парламентарни облик владавине, који се у свету широко користи, међутим, у садашњој фази нашег развоја, не може се искористити код нас. Погледајте на земље традиционалне парламентарне демократије у Европи шта се дешава. Кажем то без претеривања. Годинама у неким земљама не може да се формира влада. За Русију је то апсолутно немогуће, апсолутно неприхватљиво“, нагласио је Путин.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Двовлашће за Русију апсолутно погубно

Председник Русије изразио је уверење да ће доћи време када врховна власт у Русији неће бити персонификована.

„Сигуран сам да ће доћи време када највиша председничка власт у Русији неће бити, да тако кажем, персонификована, неће бити повезана ни са једним човеком“, изјавио је Путин обраћајући се посланицима Државне думе, који разматрају амандмане на Устав Русије о поништавању председничког мандата.

„Тренутна економска и безбедносна ситуација још једном нас подсећа на ово. Пре свега, то је потребно ради стабилности“, наставио је Путин.

Руски председник сматра и да друштво мора да има гаранције да ће бити обезбеђена редовна смена власти.

Он је додао и да је свестан своје одговорности пред грађанима земље.

„Желим да вас уверим да сам се увек у свом раду руководио и да ћу се руководити искључиво тренутним и дугорочним интересима Русије, искључиво вољом нашег народа, закључио је Путин.

О превременим парламентарним изборима

Раније је посланик Државне думе из Јединствене Русије Александар Карелин рекао да ће у парламент унети амандман за ванредне парламентарне изборе. Председавајући Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да ће амандман бити размотрен у уторак.

Коментаришући овај предлог, Путин је рекао да је то одлука парламента.

„Али ако у парламенту нема консензуса о овом питању, онда не видим потребу за превременим изборима у Државну думу“, објаснио је Путин.

У обраћању Савезној скупштини 2020. године председник Русије Владимир Путин говорио је о уставним амандманима које сматра неопходним. Међу њима је промена механизма формирања Владе, консолидација улоге Државног савета и нови критеријуми за председничке кандидате.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала