Ако Американци оду са Косова — Бондстил се гаси, а шта ће Срби...

© AP Photo / Visar Kryeziu / Вежбе у бази Бондстил, на КиМ-архивска фотографија
Вежбе у бази Бондстил, на КиМ-архивска фотографија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Евентуално повлачење америчких војника са Косова неће се одразити на безбедност Срба у покрајини јер би у том случају америчке војнике заменили војници из других земаља НАТО, а америчка војна база Бондстил ће се у догледно време затворити без обзира остали или не амерички војници на Косову.

Ово је став политиколога са Косова Стефана Филиповића поводом све чешћих најава из Америке да би њихови војници могли ускоро да се повуку са Косова и Метохије.

Син америчког председника Доналд Трамп Јуниор сложио се са наводима сенатора Дејвида Пердјуа да би САД требало да преиспитају војно присуство на Косову, ако Приштина не укине таксе на робу из Србије и БиХ.

Идеју сенатора Пердјуа подржао је и изасланик САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел.

На Косову делује мисија КФОР-а на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН и на основу Техничког споразума из Куманова, између тадашње Војске Југославије и НАТО, а то су озбиљни, обавезујући међународно-правни акти, подсећа Филиповић.

Ко замењује Американце ако напусте Косово

Филиповић сматра да тренутно међународно право све више добија на значају због компликовања ситуације у свету као и због тога што имамо „више јаких глобалних играча“.

НАТО је једини гарант безбедности Срба на Косову и Метохији и алијанса ће имати обавезу да испуни оно што је потписала, а да ли ће то радити амерички војници или војници неке друге НАТО земље, није битно и то је више политичко него безбедносно питање, истиче наш саговорник.

„То су политичке игре за које ја желим да верујем, а на то ме и разум упућује, које немају толико везе са Косовом, Албанцима, Србима и дијалогом, него да су у питању унутарполитичка трвења у САД око избора и борбе две велике струје. То је та прича и она се може лако повезати са тим ко је с Балкана дао подршку једној струји, односно ко има какве статуе и споменике по Приштини и тако даље“, каже Филиповић.

Ако се повуче један контигент КФОР-а, он ће се попунити снагама из неке друге НАТО земље и то је техничка ствар јер КФОР мора имати своју мисију на Косову пошто их на то обавезују документи међународног права, сматра наш саговорник.

Бондстил — војна база пред затварањем

Кад је реч о највећој америчкој војној бази на Косову, Бондстил је као војна база у последњих десетак година у опадању, и у квантитативном и у квалитативном смислу, сматра Филиповић.

„Невезано за процес одласка америчког контингента ако до њега дође, а ја мислим да се то неће десити, то су само политичке игре, мислим да та база неће још дуго постојати на простору Косова јер претње, изазови и ризици у безбедносном смислу у неком будућем периоду, указују на непостојање потребе за њом. Хиљаде цивила радило је у Бондстилу у одређеном тренутку а сад је то сведено на минималан број што значи да се смањује и број војника и опреме. Бондстил је постао једна мала база са тенденцијом да се затвори, невезано за ову одлуку“, каже Филиповић.

Све и да се Бондстил затвори, то неће значити да ће то бити крај мисије КФОР-а и присуства НАТО на Косову, тако да се дугорочно неће ништа мењати, јер постоје базе и у Приштини, и у Метохији, и на северу Косова, додаје наш саговорник.

Филиповић подсећа да је у  јуну 1999. на Косово је ушло 80.000 војника НАТО, а да данас у покрајини нема више од 4.000 припадника КФОР-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала