Хоће ли Путин остати на власти и после 2024. године

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Могућ је амандман који би Путину омогућио да, након уношења измене у Основни закон земље, остане на власти, тј. да поново учествује на председничким изборима. Међутим, Путин сматра да би то требало да процени Уставни суд.

Државна дума Русије у уторак је у другом читању усвојила предлог закона о уставним амандманима. Међу бројним предлозима највише пажње изазвао је предлог Валентине Терешкове, због кога је чак и Владимир Путин непланирано посетио Думу.

Прва жена космонаут тражила је да се укине ограничење броја председничких мандата, или, ако буде захтевала ситуација и затражи народ, ствoри могућност да садашњи председник буде поново изабран на ову функцију.

Треба подсетити да је према уставним изменама које је Путин предложио, број председничких мандата ограничен на два, а осим тога уклања се реч „заредом”, што омогућава учествовање на изборима након паузе.

Председавајући Државне думе Вјачеслав Володин објавио је паузу како би са лидерима фракција разговарао о ситуацији. Али на крају, Путин је сам дошао у зграду Думе, мада то није било планирано.

„И коронавирус је дошао и цене нафте скачу“

„Узимајући у обзир принципијелни карактер разговора, као и чињеницу да је управо на моју иницијативу започела широка расправа о могућим изменама, сматрао сам неопходним да, без одлагања, овде изразим свој став“, објаснио је председник.

Руски лидер поново је подсетио зашто је, по његовом мишљењу, дошло време за измене Основног закона: то је корисно за друштво и ојачаће суверенитет државе.

„Свет се заиста мења, то се односи не само на буран и експлозиван развој технологије, већ буквално на све аспекте живота. Те промене су кардиналне, неповратне. Видимо колико је тешко стање у светској политици, у области безбедности, глобалној економији“, истакао је Путин. „Још нам је дошао и коронавирус, цене нафте таласају и скачу, а са њима и курс националне валуте и берзе“, прецизирао је он.

Шеф државе у свом обраћању уверавао је да ће руска економија наставити да јача, а, иако је много тога учињено брзоплето, заједнички рад ће помоћи у превазилажењу свих потешкоћа.

Стога је питање формирања врховног органа власти све акутније, закључио је Путин. На крају, председник је гарант Устава и безбедности државе, њене унутрашње стабилности и унутрашњег еволуционог развоја.

Русија је своју квоту револуција испунила

Путин је нагласио: „Управо еволуционог. Већ смо имали довољно револуција. Русија је своју квоту револуција испунила.“

Председник је уверио да је врло добро свестан одговорности и схвата да друштво чека на његове оцене и одлуке о кључним питањима формирања државне власти у земљи и сада и након 2024. године. Због тога је обећао да ће свој став формулисати јасно и крајње отворено.

Питање о председничкој власти Путин је назвао принципијелним и поновио идеју да Русија треба да има јаку председничку вертикалу. На ово подсећа актуелна ситуација у економији и области безбедности.

Говорећи о алтернативи у облику парламентарног облика владавине, председник Русије је напоменуо да је у овој фази то ирелевантно. Ако ни због чег друго, оно због тога што у неким европским земљама са парламентарном демократијом „годинама не може да се формира влада“. „За Русију је то апсолутно немогуће и апсолутно неприхватљиво“, нагласио је председник.

Путин је, такође, против давања председничких овлашћења Државном савету или Савету безбедности.

„Уверен сам да ће се Владимир Волфович (Жириновски), који је ово предложио, сложити. Ипак је он веома искусан политичар. У Русији ће то неминовно довести до двовлашћа, до поделе у друштву и на најнегативнији, а можда и најтрагичнији начин утицати на судбину земље и живот грађана. Хајде да то не радимо“, додао је председник.

Могућ амандман који би омогућио Путину још један мандат

Говорећи о предлозима Терешкове, „Ако Уставни суд донесе званичан закључак да таква измена неће бити у супротности са начелима основног закона“, прецизирао је Путин.

Он је, при томе, истакао да сматра несврсисходним да се „из Устава уклони ограничење броја председничких мандата“.

Говорећи о идеји продужења мандата, Путин је изјавио да земљи нису потребни избори без алтернативе: „Грађани Русије увек треба да имају алтернативу на свим изборима и на изборима за шефа државе. Избори увек треба да буду отворени и конкурентни“, закључио је руски председник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала