Руски новац за америчке пројекте

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је да САД желе да контролишу Украјину,  која је амерички пројекат, не својим, већ руским новцем и да та жеља може објаснити све акције Вашингтона усмерене против изградње „Северног тока 2“.

Ово питање постало је актуелно након што је „Украинформ“ пренео речи главе „Нафтагаса“ Андреја Кобаљова да Украјина и САД воде преговоре о томе како спречити наставак радова на „Северном току 2“, што руски експерти тумаче као покушај Вашингтона и Кијева да обезбеде новац од Москве за транзит руског гаса преко Украјине

Амерички пројекат против «Северног тока 2»

„Када је реч о Украјини, амерички естаблишмент заиста жели да подржи Украјину као антируски пројекат, као земљу која максимизира руске губитке, која наноси штету, али то не жели да учини на свој рачун, не на рачун својих кредита, не на рачун своје техничке помоћи, не на рачун отварања свог тржишта, већ за туђи рачун.  Најбоље на рачун Русије“, рекао је Богдан Безпаљко, члан Савета за међуетничке односе при председнику Русије.

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица "Портоваја" гасовода "Северни ток"
Руски новац за америчке пројекте - Sputnik Србија
Компресорска станица "Портоваја" гасовода "Северни ток"

Кобаљов је на вашингтонском Атлантском савету истакао да Русија покушава да искористи сопствене техничке могућности како би завршила изградњу „Северног тока 2“ и да је то прилика да се овај пројекат коначно сахрани уз помоћ украјинско-америчког деловања. У фебруару су откривене намере САД да прошире своје санкције против овог пројекта. Претпоставља се да санкције могу бити уведене против европских инвеститора и фирми које желе да купују гас који долази преко ове цеви.

Владимир Путин је истакао да је главни циљ Американаца да обезбеде тржиште за своју робу и услуге, без обзира што то иде на штету европских корисника. Ако енергија буде за 25-30 одсто скупља онда то угрожава конкурентну способност Немачке и читаве европске економије.

Лого швајцарске компаније „Олсиз“ - Sputnik Србија
Швајцарска компанија званично одустаје од градње „Северног тока 2“

„САД следе своје интересе. За њих је важно да не дозволе извоз јефтиног руског гаса у ЕУ, нарочито Немачку, која је главни мотор ЕУ и европског економског система. Због тога они користе санкције против „Северног тока 2“. Да би зауставили пројекат „Северни ток 2“, они су искористили Украјину“,рекао је експерт.

Безпаљко додаје да је многима у Русији нејасна позиција ЕУ, јер је довољан један глас једне државе против санкција Русији, како би се укинуо санкциони режим. Према његовим речима, ЕУ и државе чланице сносе велике губитке због санкција према Русији, а у Немачкој су се чак на билбордима одређених компанија појавили натписи „Укинути санкције Русији“.

Транзит гаса преко Украјине није у супротности са руским интересима

Према речима руског председника, пре свега се ради о новцу који Москва плаћа за транзит гаса преко Украјине у Европу. Иако је Русија свакако била заинтересована да одржи овај део транзит, али у мањем обиму, Вашингтон је, под изговором да жели да осигура овај транзит, увео санкције против „Северног тока 2“.

„На Русију је извршен притисак, како би закључила петогодишњи уговор о транзиту гаса за ЕУ преко Украјине. У овој ситуацији, Русија је обавезна да транспортује 60 милијарди кубних метара у првој години важења овог уговора и 40 милијарди кубних метара у свим наредним годинама. Ти услови нису најповољнији за Русију, али нису ни лоши“, рекао је експерт.

© Фото : Nord Stream 2 / Axel SchmidtПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Руски новац за америчке пројекте - Sputnik Србија
Постављање цеви за гасовод "Северни ток 2"

Ипак он сматра да икако се Русија обавезала да плати за транзит гаса преко Украјине, а с друге стране њој се отворила могућност да буде независна од других транзитних токова. Потешкоће се могу појавити са транзитом гаса преко Турске или Белорусије. Како он објашњава, транзит гаса преко Белорусије треба да се оконча 18. маја, јер се чини да Пољска одустаје од руског гаса.

Руски председник је подсетио да и после закључења новог споразума о транзиту гаса између Русије и Украјине, санкције нису укинуте, иако је то био један од услова. Разлог је свакако жеља да се обезбеди конкурентска предност.

„Санкције нису укинуте, јер је Русија један од главних глобалних конкурената САД. Стога ће се увек наћи повод за ове санкције и оне неће бити укинуте“, рекао је Беспаљко

Експерт додаје да Русија у сваком случају настоји да заврши изградњу „Северног тока 2“ како би се ослободила зависности од уговора који јој је био наметнут под отвореним политичким притиском. Осим тога, ЕУ без обзира на све притиске не одустаје од овог пројекта, првенствено због тога што су немачки интереси „у игри“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала