Свакога дана дотакнемо стотине милиона вируса

Пратите насTelegramOdyssey
Свакога дана дотакнемо стотине милиона вируса, а многи од њих чине и добро јер инфицирају друге организме који би у супротном били штетни по људе.

Вирусолог са свеучилишта Бритиш Колумбија Куртис Сутли рекао је да су истраживања утврдила да се више од 800 милиона вируса смести на сваком четвртом метру земље сваког дана, а да у кашици морске воде обично је више вируса него људи у Европи.

„Већина нас прогута више од милијарду вируса сваки пут кад пливамо“, каже Сутли, преноси портал Индекс.

Порекло вируса

Премда су њихови почеци још неразјашњени, вируси су оставили траг на готово сав живот на Земљи, укључујући и људски. Око осам одсто људског генома је вирусног порекла, то јест остатака прадавних вируса који су нас инфицирали.

Ипак, њихова прича почиње пре људске. „Мислимо да су вируси овде од самога почетка“, каже Сутли.

© AP Photo / Jane BarlowОко осам одсто људског генома је вирусног порекла.
Свакога дана дотакнемо стотине милиона вируса - Sputnik Србија
Око осам одсто људског генома је вирусног порекла.

Јесу ли то све „лоши момци“?

Већина вируса нам привлачи пажњу јер се због њих разболимо. Од САРС-а почетком овог века преко еболе у западној и средњој Африци до данашње епидемије новим коронавирусом, заразне вирусне болести све су раширеније. Али има и честитих вируса.

„Готово сви су вируси за људе, заправо, безопасни“, каже вирусолог са Кејптaун универзитета Ед Рyбицки.

Многи нам чине и добро јер инфицирају друге организме који би у супротном били штетни по људе. Уз то, од ослабљених вируса раде се вакцине, а у медицини се развија нова метода лечења рака убризгавањем вируса у канцерогене станице.

Рyбицки је већи део свог професионалног живота провео покушавајући да проникне у тајне вируса и тврди да их има много више.

„Они су најразноврснији организми на планети и има их више него било чега другог, а ми и даље једва да о њима нешто знамо“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала