Кудрин: Русија и свет, вероватно, на прагу нове економске кризе

© Sputnik / Александар МилачићАлексеј Кудрин
Алексеј Кудрин  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник руске Рачуноводствене коморе Алексеј Кудрин сматра да су Русија и свет, највероватније, на прагу нове економске кризе.

„Садашња криза могла би да буде осетна“, упозорио је Кудрин, бивши вицепремијер и министар финансија Русије, који је учествовао на заседању комитета Савета федерације за финансијска тржишта.

Током прошле финансијске кризе 2008. године, објашњава Кудрин, покретач раста светске економије била је Кина, али сада је ситуација сасвим другачија ситуација јер је сама Кина претпрела значајне последице од коронавируса.

Курсна листа мењачнице у Москви. - Sputnik Србија
Опасност од рецесије много већа за Кину него за Русију

Према његовим речима, очигледно је да је планирани темпо раста за ову годину – од 1,9 одсто  - недостижан.

„Ако цена нафте буде око 35 долара, као што је данас, видим у томе ризик за снижење раста БДП практично до нуле, а могућ је чак и негативан ефекат“, каже Кудрин.

Цене нафте

Кудрин се, међутим, нада да ће цена нафте бити виша – око 40-45 долара по барелу.

„Због ћега ће наш раст бити око нуле или мало изнад. То ће утицати на инфлацију и она може расти до шест или чак и више одсто“, рекао је Кудрин.

Земље-чланице ОПЕК плус 6. марта нису постигле договор ни промени параметара споразума о смањењу производње нафте, ни о његовом продужетку. То је довело до потреса на нафтном тржишту и 9. марта цене су пале за 30 одсто.

ОПЕК - Sputnik Србија
Русија поручује ОПЕК-у: Нисмо ми иницирали повлачење из споразума

Прогнозе

Кудрин је, такође, навео да се финансијске прогнозе засноване на средњој цени нафте од 57,7 долара по барелу и средњем курсу долара од 63,9 рубаља данас не могу сматрати реалистичним тако да се ни буџет не може базирати на њима.

„Мора се поћи од нових реалности и, наравно, тешко је превидети какав ће бити сценарио у овој години“, додао је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала