Најезда ракуна погодила Москву: Препорука грађанима како пуступати са њима /видео/

CC0 / пиксабеј / Ракун
Ракун - Sputnik Србија
Пратите нас
У последње време у Москви је примећена најезда ракуна, у Центру за рехалибилитацију дивљих животиња већ их је 10, изјавио је шеф одељења за заштиту животне средине тог Центра Сергеј Бурмистров.

„Још 2016. године сам говорио да нас очекује најезда ракуна. Они су били популарни у народу, било их је у зоолошким вртовима, а често смо их виђали у домовима као кућне љубимце. Лепи су, али у ствари, осим свог изгледа, немају чиме да се похвале. Прилично су агресивне животиње и не могу се посебно дресирати“,  рекао је он.

Бурмистров је додао да због своје физиономије те животиње имају приступ свему у кући, па лако могу да изађу кроз отворен прозор.

„Ракуни су радознали и зато воле да се пењу на дрвеће, тамо им је пријатно. Пењање на дрвеће је њихов омиљен хоби“, рекао је шеф одељења.

На друштвеним мрежама се појавио видео снимак, на коме је приказано како спасиоци спуштају ракуна са високог дрвета.

Према његовим речима, ракуни потичу из Америке, руска територија им није позната, али се у последњих десет година све чешће срећу у шумама на југу Русије.

Руску зиму у шуми ракуни не могу да преживе, те зато ове сналажљиве животињице у граду увек пронађу топли подрум у коме могу да живе.   

Бурмистров је објаснио да у случају сусрета са ракуном не треба „падати“ на његов изглед, јер је, како он каже, у питању опасна животиња, која може да нанесе дубоке уједе.

„Понашање треба да буде исто као и са псом луталицом, не треба му прилазити, нити га провоцирати. Чак и када му је пружена храна, у случају да му није довољно, може да крене ка џепу, и да угризе човека ако покуша да га заустави“, истакао  је Бурмистров.

Он је додао да ракун ипак може може бити кућни љубимац и да се не налази на списку животиња које не смеју да буду у власништву физичких лица.

После рехалибитације у Центру ракуни ће бити послати у зоолошке вртове.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала