Пољски министар за побољшање односа са Русијом

© Sputnik / Филип Климашевский / Уђи у базу фотографијаЗастава Пољске
Застава Пољске - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Пољске Јацек Чапутович изјавио је о значају побољшања односа са Русијом, изразивши наду да ће земље успети да нађу заједнички језик.
„Пољска и Русија су суседне земље и између наших политика и друштава треба да постоје нормални односи. Сада се ти односи не могу назвати добрим, напети су, али ми бисмо желели да их побољшамо“, рекао је Чапутович у интервјуу за РБК.

Чапутович је нагласио да је заинтересован за састанак са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом. Он сматра да би састанак са руским колегом могао да се одржи на министарском састанку Савета Европе заказаном за мај.

„Још увек има времена за постизање договора“, рекао је пољски министар.

Према његовим речима, Варшава се нада да ће обновити сарадњу са Москвом у изучавању историје, обраћајући пажњу на чињеницу да овај рад не би требало да постане талац покушаја да се од историје направи пропаганда.  

Пољски министар је приметио да Пољска не поставља Русији никакве услове за почетак дијалога о историјском помирењу. Дипломата је истакао да постоји потреба да се смањи интензитет историјских спорова, предлажући да се професионалним историчарима пружи прилика за проучавање докумената и верификацију извора.  

Раније је Чапутович изјавио да је Совјетски Савез одиграо водећу улогу у победи над фашизмом. Он је нагласио да се Варшава слаже са ставом Москве о доприносу СССР-а у завршетку рата.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала