Прогноза Русије: Цена нафте ће порасти у другој половини године до 50 долара

© SputnikНафта и долари
Нафта и долари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Цене нафте на светском тржишту у другој половини 2020. године биће у распону од 45-50 долара по барелу у другој половини 2020. године, прогноза је заменика министра енергетике Русије Павела Сорокина.

Истовремено, по његовим речима, прогнозиране цене у 2021. години износиће 45-55 долара по барелу, „ако не наступе неке ванредне околности”.

Он је још додао да је то повољан распон цена, који омогућава инвестирање у пројекте и обезбеђивање допунске производње.

„Тржиште је циклично, биће и нижег пада и већег раста, међутим какве ће последице тога бити зависиће од брзине реакције произвођача”, додао је он.

Према речима Сорокина, у руском Министарству енергетике су моделовали све могуће сценарије развоја догађаја, укључујући онај који се на крају и остварио, а који се односи на пад цене нафте до 40 долара и ниже.

Истовремено, Сорокин није искључио и нулти глобални раст потражње за сировином у 2020. години због ширења коронавирусне инфекције, док су раније стручњаци прогнозирали да ће потражња бити на нивоу од једног милиона барела дневно.

© AP Photo / Vahid Salemi, FileНафта
Прогноза Русије: Цена нафте ће порасти у другој половини године до 50 долара - Sputnik Србија
Нафта

Он је коментаришући јучерашњу одлуку Светске здравствене организације да прогласи пандемију коронавируса нагласио да ће потражња за нафтом услед оваквог развоја догађаја зависити од тога колико ће бити јак психолошки ефекат и обим усвојених мера.

Утицај коронавируса на ОПЕК+ и пад цена нафте

Споразум ОПЕК-а и земаља изван те организације (ОПЕК плус) о смањењу производње нафте на снази је од почетка 2017. године. Споразум се више пута продуживао, а услови се мењали. До краја 2019. године споразум је предвиђао смањење производње за 1,2 милиона барела дневно у односу на ниво из октобра 2018. године, а за текући квартал Савез је смањио производњу нафте за 1,7 милиона барела.

Због пада цене нафте, који је изазван епидемијом коронавируса, у Бечу је сазван хитан састанак ОПЕК плус. Међутим, 6. марта чланице ОПЕК+ нису се договориле ни о измени параметара споразума, ни о његовом продужењу, а Русија је поручила да она није била иницијатор повлачења из овог Споразума. Због пропасти ОПЕК плус дошло је до великих промена на нафтном тржишту, а у понедељак су цене нафте пале и 30 одсто.

© REUTERS / Heinz-Peter BaderЛоготип ОПЕК-а
Прогноза Русије: Цена нафте ће порасти у другој половини године до 50 долара - Sputnik Србија
Логотип ОПЕК-а

Тачније, 9. марта је забележен највећи дневни пад котизација нафте од 1991. године. На врхунцу пада нафта типа „Брент” коштала је 31 долар по барелу, а нафта типа „ВТИ” 28 долара по барелу. Тренутне цене су у распону од 34 и 31 долар.

Како је најављено раније, 18. марта је планирано одржавање седнице техничког комитета ОПЕК плус, која би због коронавируса требало да се одржи преко телефонске конференцијалне везе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала