Ако не буде нових шокова, Русији не прети рецесија

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин са члановима Владе
Владимир Путин са члановима Владе - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситауација изазвана епидемијом коронавируса и падом цена нафте несумњиво утиче на руску привреду, али рецесије не би требело да буде, поручио је вицепремијер Андреј Белоусов.

„Ризици увек постоје, али ако се очува статус-кво, ако не буде додатних подстицаја, мислим да нам рецесија не прети. Можда нећемо достићи такве параметре раста које бисмо желели да видимо, али према прелиминарним показатељима, остајемо на позитивним вредностима“, рекао је новинарима Белоусов.

Шеф Рачуноводствене коморе Алексеј Кудрин јуче је рекао да у случају да цена нафте буде на нивоу око 35 долара по барелу раст руске економије ове године може да буде око нуле и да постоји опасност од пада. Он, међутим, очекује да цена нафте достигне цену од 40-45 долара по барелу.

Министар финансија Антон Силуанов сматра да не може бити рецесије ове године. Званична прогноза раста БДП за 2020. Годину, коју је изнела влада, износи 1,9 одсто.

Белоусов не искључује могућност обнављања споразума ОПЕК плус

Говорећи о ценама нафте које су у паду после краха Споразума о смањењу производње, Белоусов је навео да постоји вероватноћа раста тих цена у случају да се Споразум обнови.

„Све је могуће, колико знам, контакти постоје“, рекао је он новинарима.

Споразум ОПЕК-а и земаља изван те организације (ОПЕК плус) о смањењу производње нафте на снази је од почетка 2017. године. Споразум се више пута продуживао, а услови се мењали. До краја 2019. године споразум је предвиђао смањење производње за 1,2 милиона барела дневно у односу на ниво из октобра 2018. године, а за текући квартал савез је смањио производњу нафте за 1,7 милиона барела.

Од 1. априла истичу обавезе за смањење производње нафте земаља-чланица споразума ОПЕК плус. Москва није пристала на предлог картела за даље смањивање производње због ширења коронавируса.

 Чланице ОПЕК плус нису успеле да се у петак 6. марта договоре ни о промени параметара споразума о смањењу производње нафте, а ни о продужетку споразума. Због тога се од 1. априла обавезе о ограничавању производње нафте укидају. Ова дешавања су проузроковала пад цена нафте, који је у понедељак износио 30 одсто.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала