Без целивања, само наклон! Српски владика објавио савете за богослужења у доба короне

© Sputnik / Небојша ПоповићЛитургија у Саборном храму у Подгорици
Литургија у Саборном храму у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Епископ захумско- херцеговачки Димитрије упутио је савете свештенству и верницима у вези са ширењем коронавируса уз молбу да уколико имају симптоме грипа не долазе на богослужења.

Владика је рекао да  оно што треба да нас мотивише на опрез није само брига за сопствени живот, него и одговорност за добробит наших ближњих. Као што треба да се трудимо да се наша одговорност и опрез према овој пандемији никада не претвори у сејање панике и страха међу људима, тако и наша лична храброст и вера никада не смеју добити обрисе дрскости. 

Ово су и конкретни савети:

1.    Ризичним групама – старијим особама, особама са хроничним обољењима као што су срчане и плућне болести, особама са дијабетесом, болесницима са малигним обољењима и онима чији је имунитет на било који начин озбиљно нарушен, препоручујемо да у наредном периоду не похађају богослужења. Исто важи и за особе које осећају било какве здравствене тегобе, укључујући и симтпоме карактеристичне за прехладу и грип (повишена температура, кашаљ, главобоља, малаксалост, отежано дисање и слично). Сви они остајући код куће нека молитвом буду повезани са својом браћом и сестрама у храму. Свако ко жели да прими свето причешће може да се јави надлежном парохијском свештенику који ће их причестити у њиховом дому.

2.    Свештеници који имају било какве симптоме попут повишене температуре, кашља, бола у грлу, малаксалости, кијавице, отежаног дисања и слично да не учествују у богослужењу.

3.    Свештеници нека нека благосиљају вернике вербално и осењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта.

4.    Верницима препоручујемо да не целивају руке свештеника, као и да физички контакт са другим верницима сведу на минимум. Узимајућу у обзир савете лекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, молимо да се гужве у храмовима за време богослужења што мање праве, а мала деца да што више времена проводе напољу или изван гужве. Свештеници треба да се старају да су храмови за време богослужења што боље проветрени а врата и прозори што више времена отворени.

5.    Верницима препоручујемо да поштовање светим иконама не указују целивањем него само наклоном. Свештеницима налажемо да осигурају да се целивајуће иконе у сваком случају чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима што је чешће могуће, као и ствари које се често дирају рукама као кваке на вратима, столице,  места за паљење и узимање свећа и слично.

6.    По завршетку Свете Литургије верници нека не узимају антидор (нафору) из руке свештеника него сами из посуде за антидор.

7.       У свему осталом молимо све да се придржавају упутстава Светске здравствене организације, надлежних медицинских установа и својих породичних лекара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала