Коронавирус напао телефоне и рачунаре: Како хакери злоупотребљавају пандемију

Пратите насTelegramOdyssey
Национални центар за превенцију безбедносних ризика у ИКТ системима - ЦЕРТ саопштио је да је у току „фишинг“ кампања и да се злоупотребљава ситуација са коронавирусом.

Фишинг или „пецање“ је уобичајени назив за сајтове који на превару долазе до поверљивих података као што су бројеви кредитних картица, кориснички подаци, шифре и друго.

Тренутна кампања се најчешће реализује у виду имејл порука које у себи могу садржати различите типове информација у вези са ЦОВИД-19 вирусом, саопштава ЦЕРТ.

„У тексту имејл поруке, од корисника се захтева унос корисничког имена и лозинке, како би кориснику наводно било омогућено да приступи информацијама о мерама заштите у вези са ЦОВИД-19 вирусом“, кажу у ЦЕРТ-у.

Поред мера заштите, поруке могу садржати и информације о свим другим актуелним темама које имају везе са корона вирусом, као што су мапе заражених, могуће последице на економију и слично.

Препорука ЦЕРТ-а је да корисници обрате пажњу уколико добију имејл са оваквим садржајем и не уносе своје податке.

Како су објавили светски медији, сајберкриминалци злоупотребљавају панику насталу због коронавируса.

Поред напада и-мејлом, убрзано региструју сајтове који су наизглед повезани са коронавирусом, а заправо су малициозне странице које се користе за пљачкање корисника интернета или крађу информација.

Међу таквим сајтовима су клонови популарних мапа са ажурирањем података уживо, сајтови који у називу упућују на информације о самом вирусу или вакцини против њега и слично.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала