Косово разматра затварање и српских школа због коронавируса

© AFP 2023 / Armend NimaniStatua św. Teresy w masce medycznej, Kosowo
Statua św. Teresy w masce medycznej, Kosowo  - Sputnik Србија
Пратите нас
На Косову још није забележен ни један случај коронавируса, а до данас на тај вирус су тестиране 82 особе, док њих 10 чека на тестирање, изјавио је Насер Рамадани, директор Националног здравственог института Косова.

Министар здравља Арбен Витиа изјавио да је Косово, на основу података Светске здравствене организације, земља ниског ризика од ширења коронавируса. Влада Косова је, међутим, у среду увече у циљу превенције усвојила низ мера, како би се Косово заштитило од вируса.

Школе на северу Косова наставиле су да раде, а наставни процес је обустављен у свим јавним и приватним школама, на свим нивоима, до 27. марта.

Осим приватних и српске школе пред затварањем

Министар унутрашњих послова Косова Агим Вељиу је затражио од генералног директора полиције Решата Ћељаја да се такође и све школе које функционишу на северу Косова по плану и програму Србије, затворе након те одлуке. Вељиу је о мерама владе разговарао у четвртак и за министром за заједнице и повратак Далибором Јевтићем, наводећи да мере важе за све грађане Косова. За сада настава се у српским школама на Косову, и јужно и северно од Ибра, углавном неометано одвија. Међутим, како је саопштено из Министарства унутрашњих послова, сада су већ подузете све мере како би се те школе затвориле до следеће одлуке Владе Косова.

Потврђено је и да су поједине општине са српском већином већ пренеле директорима школа да обуставе наставу. Министар здравља Косова Арбен Витија је нагласио да се владине мере морају примењивати на целој територији Косова.

"Владине мере важе за читаву територију Косова и важе за све грађане Косова обухватајући и невећинске заједнице. Ми ћемо, наравно, максимално радити да ове мере не буду ограничене само за једну средину. Ово су мере које се спроведе на читавој територији и важе за све грађане јер је за њихово добро", рекао је Витија.

Поред затварања школа, донета је одлука и да један од родитеља буде ослобођен од посла, осим ако су запослени у здравственом и безбедносном сектору. Прекинуте су ваздушне и друмске линије у земље са високим или средњим ризиком од корона вируса.

Кажњавање злоупотреби

Министар транспорта Лумир Абдигјику донео је одлуку о привременој обустави свих долазака у авио и друмском саобраћају из Немачке, Француске, Швајцарске и Италије како би се спречило ширење корона вируса. Наређена је обавезна контрола путника и грађана који долазе из опасних подручја. Превентивне мере укључују и забрану рада ресторана, ноћних клубова и теретана после 23 часова.

"Физичка и правна лица која не поштују и крше одлуке, биће кажњена у складу са законима на снази", изјавио је премијер Косова Албин Курти. 

У међувремену, у супермаркетима и апотекама на Косову видне су и прве несташице одређених производа. Министар финансија Бесник Бислими је са руководиоцима Пореске управе скренуо пажњу на панику код грађана због поскупљења појединих намирница. Бислими је најавио да ће се интензивирати активности пореских инспектора ради увида у ситуацију или било какве злоупотребе, те затварање продавница у којима би евентуално злоупотребе биле утврђене. Из Привредне коморе Косова су саопштили да Косово има довољно резерви намирница за сада.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала