Немири младог Андрића стари цео век

Пратите нас
Можда бисмо ову емисију могли назвати и „Орбита у доба короне“, да није догађаја који уносе светло и оптимизам у пандемијско сивило: један од таквих је изложба „Иво Андрић – књиге из 1920. године“
Орбита културе: Немири младог Андрића стари цео век

Поставка је отворена у Спомен музеју с именом великог писца,  а посвећена је стогодишњици од објављивања прве три књиге нашег нобеловца „Еx ponto“, „Немири“ и „Пут Алије Ђерзелеза“.

О овој изузетној поставци, али и о веку читања Андрићевих дела на преко 50 језика и у најразличитијим културама, о младом Андрићу лиричару чије су прве књиге пуне бола и немира, у „Орбити културе“ разговарамо са др Жанетом Ђукић Перишић, управницом Задужбине Иво Андрић и са ауторком поставке Биљаном Ђорђевић Мироња.

Иако је циклус трибина на тему „Језик и друштвене мреже“ који су осмислили универзитетски професори Рајна Драгићевић и Весна Ломпар одложен, о овој озбиљној теми која говори не само о младима и употреби језика већ и о неким важним својствима друштва – разговарамо са једном од ауторки овог пројекта, Весном Ломпар.

О значајном археолошком открићу у пећинском комплексу Баланица, код Сићевачке клисуре, где је пронађен неандерталац стар више од 400.000 година,  о томе колико овакви подаци мењају историју човечанства, разговарамо са шефом нашег научног тима, професором Филозофског факултета, археологом Душаном Михаиловићем.

Наш гост је и писац и преводилац, један од највећих познавалаца СФ књижевности Горан Скробоња, чија се нова књига „Клопка и друге приче“ недавно појавила у издању куће Лагуна.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала