Звезда Северњача и даље мистерија

Пратите насTelegramOdyssey
Звезда Северњача, која се налази скоро тачно изнад Северног пола, вековима служи путницима за оријентацију без компаса, али последња испитивања показују да она крије још много непознаница.

Подаци које астрофизичари добијају приликом испитивања Северњаче се не подударају, иако се сматра да су начини рачунања прецизни. Проблем је и што Северњача „заслепљује“ и најнапредније телескопе.

Постоји неколико начина за израчунавање масе, старости и удаљености звезде као што је Северњача. Један од њих је модел звездане еволуције, како објашњава Хилдинг Нилсон са Универзитета у Торонту за „Лајв сајенс“.

Како израчунати величину звезде и интензитет којим сија

Помоћу те методе, научници проучавају сјај, боју и темпо којим звезда пулсира, а потом се ти подаци користе да би се одредила величина звезде, интензитет којим сија и у којој је фази живота.

На тај начин астрофизичари могу врло лако математичким путем да утврде њену удаљеност од Земље, напомиње „Лајв сајенс“.

CC0 / Unsplash / Звезда Северњача и даље збуњује научнике.
Звезда Северњача и даље мистерија - Sputnik Србија
Звезда Северњача и даље збуњује научнике.

Модели рачунања које астрофизичари примењују изузетно су прецизни. Ипак, када се на овај начин добијени подаци упореде са мерењима свемирског телескопа „Хабл“ и другим прорачунима, подаци се не подударају.

Збуњујуће разлике у мерењу

Око Северњаче орбитира и звезда Поларис Б, њен сапутник слабијег сјаја. Иако су звезде у бинарном саставу отприлике исте величине, прорачуни показују да је Поларис Б заправо далеко старији од Северњаче. Моделом звездане еволуције израчунато је да је маса Северњаче седам пута већа од Сунца, док мерења другом методом показују да је њена маса 3,75 пута већа, што је велика и збуњујућа разлика.

​Научници претпостављају да је дошло до грешке приликом мерења. С обзиром на то да се Северњача налази изнад Северног пола Земље, изван домета је већини телескопа, а за прецизније телескопе Северњача превише јарко сјаји, чак их и заслепљује.

Постоји још једна хипотеза која каже да је Северњача настала сударом две звезде пре неколико милиона година, што би могло да буде објашњење зашто ниједан модел мерења није примењив у овом случају.

Астрофизичари су сагласни да за ову тврдњу, иако није немогућа, нема темељних доказа, па звезда Северњача и даље остаје мистерија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала