Берзански експерт: Земља се окреће и после епидемије коронавируса

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМонитор са интерактивном графиком курса долара
Монитор са интерактивном графиком курса долара - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Почетак недеље био je „црни дан“ за берзанске брокере — курсеви на берзама широм света достигли су најнижи ниво. Шта се се заиста десило и шта ће бити даље?

Берзански аналитичар Фолкер Хелмајер види „огромну квалитативну разлику“ између тренутне ситуације и финансијске кризе 2008. и поручује да се „Земља окреће и после епидемије“.

Хелмајер, главни аналитичар компаније „Солвекон инвест“, скреће пажњу на чињеницу да код појаве коронавируса постоји „егзогени“ (спољашњи) ефекат који утиче на ситуацију на тржишту.

Према његовим речима, „неприхватљиво је“ поређење са „ендогеним“ кризама, односно кризама изазваним општим стањем финансијских структура или економије. Управо је то главна разлика између настале ситуације и светске финансијске кризе која је избила након 2007. године.

Попушта напетост у Кини

Хелмајер објашњава да у овом тренутку та „егзогена криза“ доводи до преиспитивања јер, како каже, засад нико не зна шта да се ради с Ковидом-19.

„Нема података о овој теми, али постоји одређено искуство које је стекла Кина: након кризе, која је расла током неких шест недеља, напетост почиње да попушта. Видимо то по броју заражених и излечених људи. То се потпуно може пројектовати и на сав остали свет", каже аналитичар.

То ће се, наравно, догодити с извесним закашњењем.

Хелмајер очекује знаке смиривања ситуације (пораста броја излечених пацијената) већ у наредних седам дана. Тада ће тржишта, како прогнозира, реаговати на одговарајући начин. Тако су у Кини већ 4. марта индекси ЦСИ 300 и Шангај композит достигли максимални годишњи ниво.

Задржати акције

Имајући на уму поменуте податке, као и искуство епидемија грипа ранијих година, Хелмајер не препоручује да се продају акције чија је профитабилност између четири и седам одсто према конзервативном инвестиционом нивоу.

Стопе су смањене у читавом свету и то је „дисконтни фактор“, а управо тај фактор, који зову још и „фактором смањења стопе“, одређује смањење будућег вредности капитала одређеног дана.

Ретко се дешавају ситуације, сличне тренутној, када су изгледи за инвестирање магловити. По мишљењу стручњака, то значи да је такве акције боље задржати:

„Видимо да се широм света предузимају мере за одржавање коњуктуре тржишта. Ове мере имају за циљ да очувају здраве структуре: дају се државне кредитне гаранције, развојне банке дају краткорочне кредите. То је такође правилно. Поред тога, постоје и коњуктурне мере које ће имати ефекта средњорочно, односно тек након тренутног ефекта, који је грип произвео. У догледној будућности бићемо сведоци и такозваног ‘ефекта сустизања’, узимајући у обзир тренутни пад производње широм света. Ти губици ће се надокнадити у наредним месецима, у другој половини 2020. године, као и у 2021. години. То значи да ће се слика коњуктуре, која је оскудна због тренутне кризе, значајно побољшати најкасније од друге половине године. Али истовремено, стопе ће бити смањене, а то ће бити позитиван фактор за инвестирање у акције“.

Повољно време за нове инвеститоре

Управо из тих разлога експерт сматра да је тренутни ниво изузетно атрактиван за инвеститоре са средњорочним изгледима за инвестиције.

Као погодан пример он је навео Русију, на чијој је берзи претходних дана примећена масовна продаја актива, делом због сукоба са Саудијском Арабијом због цена нафте.

Индекс руске берзе пао је са 1600 на 1100 поена што показује да је однос цена-профит у Русији у дијапазону 5, а да је однос цене и билансне вредности процењен на 70 одсто.

Нето профит актива је девет одсто. С обзиром на ово, економиста сматра да је тренутак за улазак на тржиште за инвеститоре „дефинитивно препоручљив“.

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаТуризам и превоз путника индустријске гране највише погођене епидемијом коронавируса.
Берзански експерт: Земља се окреће и после епидемије коронавируса - Sputnik Србија
Туризам и превоз путника индустријске гране највише погођене епидемијом коронавируса.

Спекуланти ће се суочити са тешким временима: свака вест може померити цене за неколико стотина поена горе или доле. Тренутак за излазак на тржиште са изгледима за инвестиције у наредних годину и више дана је веома привлачан, уверен је Хелмајер.

„У јануару смо могли да видимо како цене достижу историјски максимум. Тада смо се радовали што смо куповали на нивоу од 13000, а индекс је био 13700. Сада можете купити за 11000, а људи се боје. Земља се и даље окреће, чак и после епидемије коронавируса. Кина се већ опоравила од ударца. Број излечених пацијената расте и далеко надмашује број новозаражених. Избијање коронавируса неће довести до краја света. А јуче је малтене такав осећај био на берзама“.

Уосталом, у неким областима биће потребно другачије поступити, рекао је експерт. Због тога ће у индустријским гранама као што су туризам или превоз путника (то се односи на авиокомпанију Луфтханса) пад и даље бити осетан.

Због ниских цена керозина, Луфтханса изгледа врло атрактивно, али испоставило се да су ове индустријске гране највише погођене епидемијом коронавируса. Зато аналитичар види већи потенцијал у областима као што су средства за производњу, индустрија и остале цикличне индустријске гране.

„По мом мишљењу, управо ту се у блиској будућности крије већи потенцијал него у индустријским гранама за које се очекује да ће бити погођене кризом“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала