Хоће ли коронавирус одложити војну вежбу НАТО „Бранилац Европе 2020“ ?

© Фото : U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Mark Andrew HaysАмерички ракетни разарач "Грејвли" током војних вежби на Балтичком мору
Амерички ракетни разарач Грејвли током војних вежби на Балтичком мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Вежбе НАТО с помпезним називом „Бранилац Европе 2020“ требало је да буду највеће у последњих 25 година. Скоро 20.000 америчких војника и још 17.000 војника из 17 држава-чланица требало је да учествују у вежби на територији Немачке, Пољске и балтичких држава. Уместо тога, војници Алијансе су се суочили с коронавирусом, претњом за коју нису спремни.

Централни део вежби предвиђен је за период април-мај, а главни циљ је да се промовише мир путем одвраћања и вежбајући одговор на хипотетичку војну агресију како би се Европљанима показало да је Алијанса ту да их заштити од било које претње, на пример Русије.

Светска здравствена организација је у међувремену прогласила Европу за епицентар пандемије коронавируса. План вежби се сада распада и велико је питање да ли ће их уопште бити.

Американци смањују број војника

Команда америчких снага у Европи већ је саопштила да ће смањити број војника који треба да учествују у вежби и најавила да ће то учешће модификовати. У међувремену, друга НАТО вежба, са Норвешком, је отказана због коронавируса.

Шта ова ситуација говори о капацитетима и циљевима Алијансе?  Треба јасно рећи – НАТО за сада није отказао вежбу, нити су се америчке снаге повукле, бар за сада. То се, међутим, може десити, сматрају саговорници РТ.

„Не бих био изненађен да вежба буде одложена на неколико месеци“, каже бивши званичник Пентагона Мајкл Малуф, а поручник америчких ваздушних снага у пензији Карен Квијатковски верује да вежбе могу бити одложене а можда и отказане.

Западне земље могле би да имају добар разлог за то јер војска им је потребна код куће где може да помогне у обезбеђивању области у карантину или у контроли у околностима ванредне ситуације.

Уколико се криза у вези са пандемијом коронавируса погорша властима ће можда бити потребна војска да сузбије социјалне тензије, сматра Квијатковски.

„Владе су падале и због много мањих ствари него што је ова пандемија. И тај страх је примарни страх међу владама, укључујући америчку, и разлог зашто нико не жели да им оружане снаге буду на прекоморској вежби у овом тренутку“, уверена је она. Поред тога, војници и сами могу да представљају здравствени ризик.

Војници недевољно припремљени за овакав изазов

Посебан проблем је то што би се могло испоставити да су снаге недовољно припремљене за симулацију борбе у ситуацији када су суочене са стварном опасношћу и то се односи и на опрему и на психолошки ниво.

Америчке снаге имају обуке за биолошки рат и имају опрему за то, каже Малуф, признајући да није сигуран да ли је та опрема одговарајућа за борбу против коронавируса из простог разлога што се америчка војска никад раније није сусрела са овим вирусом.

„Бити припремљен за бојне отрове није исто као бити припремљен као војник за нешто што је већ иза непријатељских линија, а можда чак и код куће… “, каже Квијатковски и додаје да је фактор страха реалан.

Битан детаљ је и то што овако велике вежбе подразумевају велики број састанака, разговора и руковања међу руководиоцима Алијансе већ старије доби, што значи да би они могли да се изложе опасности од инфекције, каже Сергеј Михаилов, виши сарадник руског Института за стратешке судије.

Проблеми са имиџом

Слање војника у потенцијално заражене области без разлога могло би да се испостави као катастрофа за западне лидере.

„У мирнодопско време сама идеја да се здравље војника и њихови животи намерно доводе у опасност тешко да би наишла на одобравање. Јавност ни на Западну ни на Истоку то не би ни разумела ни прихватила“, уверен је пензионисани пуковник руске војске Михаил Ходорјонок.

Он додаје да тешко да ће Вашингтон и савезници преузети такав ризик имајући у виду изборне последице такве одлуке и мњење јавности које постаје све важније посебно у сусрет америчким изборима.

Такође, мало је вероватно да би вежбе, сада када је свет преокупоран коронавирусом, испуниле свој истински циљ – да подсете западну публику у првом реду на моћ и значај Алијансе.

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала