Још пет заражених коронавирусом у Србији, укупно 46

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија
Пратите нас
У Србији је до 20 часова 14. марта регистровано укупно 46 потврђених случајева коронавируса, што је петоро више него јутрос у осам сати.

Од последњег извештаја до 20 часова, тестирано је 12 узорака особа од којих je пет позитивних и седам негативних на нови коронавирус.

Mинистар здравља Златибор Лончар најавио је да ће ускоро у Србију доћи експерти из Кине који ће помоћи у борби против коронавируса.

„У најужем смо контакту са представницима кинеских власти. Очекујемо да њихови експерти у најскорије време дођу у Србију“, рекао је Лончар и додао да се ради о стручњацима који имају пуно искуства у борби са коронавирусом.

„На директној вези смо са кинеском амбасадорком и преко ње са другим људима који учествују у овоме. Од самог почетка добијамо информације и њихова искуства. Не само да ће доћи стручњаци, већ су договорени и други видови сарадње“, каже Лончар.

Не можемо да изградимо болнице као Кинези, али можемо да преуредимо друге зграде

На питање да ли Србија може, као што је урадила Кина, да изгради нове болнице специјално намењене за коронавирус, Лончар је рекао да „размишљамо о сваком сценарију“.

„Како се буде развијала ситуација, тако ћемо се и понашати. Нисам сигуран да ми можемо брзо да изградимо болницу као у Кини, али имамо сценарио да друге зграде преуредимо да нам послуже у те сврхе“, каже Лончар.

Пријавите злоупотребе

Министар Лончар позвао је све грађане да пријаве злоупотребе у којима појединци покушавају да зараде на ситуацији у вези са коронавирусом.

„Молићу министра Љајића да од сутра отвори линије на које би се то пријављивало и да формира мобилне тимове инспекције који ће ићи на лице места и контролисати злоупотребе“, рекао је Лончар.

О леку за реуматоидни артритис

Говорећи о леку за реуматоидни артритис који је коришћен у Кини, а сада се примењује у две болнице у Италији, у лечењу вируса, Лончаер је рекао:

„У вези са тим леком консултовали смо се и проверили. Регистрован је, али може да се даје само у одређеним индикацијама кад су стриктно резултати такви какви треба да буду. Када нису, изазвао би велике последице“.

Лек се, иначе, показао ефикасним код најтежих пацијената.

Прочитајте још:

Лек за артитис позитивно делује на коронавирус

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала