Мигрантски центар у српском селу: Очигледна намера застрашивања Срба

© AP Photo / Amel EmricМигранти
Мигранти  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ поручио је да је недопустиво да на подручју српског села Липа, код Бихаћа, које је окружено селима у којима живе Срби, буде формиран мигрантски центар.

Председник Одбора Ðорђе Радановић изјавио је агенцији Срна да је Оперативна група за координацију активности и надзор над мигрантском кризом у Унско-санском кантону закључила да мигрантима буде забрањено кретање кроз градове због ризика од ширења коронавируса, као и да буду настављене активности на затварању мигрантског кампа "Бира" у Бихаћу, а да као нова локација буде одређено српско село Липа, преноси портал РТРС.

"Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ сматра да је ова одлука Оперативне групе првенствено незаконита, јер немају надлежност за управљање мигрантском кризом, а са друге стране, они већ две године стално потенцирају да у српска села буду смештени мигранти. То је очигледна намера застрашивања Срба, да и оно мало што их се ту вратило не размишља о останку", рекао је Радановић.

Према његовим речима, не постоји ниједан мотив, осим политичког, да мигрантски центар буде смештен у то село и да Срби буду уклоњени са подручја Бихаћа, преноси Танјуг.

"Они неће да кажу да је то српско село, него ливада Липа. Влада УСК-а, можемо слободно рећи, чини све како би отежала живот Срба на том подручју и учинила да их више тамо нема", рекао је Радановић.

Он додаје да је смештање мигрантског центра у српско село кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, као и кршење Закона о пољопривредном земљишту ФБиХ, који одређује да се на пољопривредном земљишту не може направити ништа друго, осим да оно служи за развој пољопривреде.

"Он је готово у потпуности спроведен у Српској, а у ФБиХ се праве овакве смицалице, да се мигранти стављају у село које је окружено другим српским селима, да би се застрашио народ и да га не би било на том подручју", рекао је Радановић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала