Шта је 5Г мрежа, како ради, које су јој предности, а које мане

© Фото : PixabayВисоке технологије
Високе технологије - Sputnik Србија
Пратите нас
Очекује се да ће пета генерација мобилног интернета, позната под називом 5Г мрежа, променити начин на који људи живе и раде. Како та мрежа ради, које су јој предности, а које мане?

Она ће бити знатно бржа од мреже 4Г ЛТЕ и моћи ће издржати више повезаних уређаја, а њена унапређења омогућиће нову врсту технолошких уређаја. Ова се мрежа почела користити широм света 2018. године и још је у раној фази, а од ње се очекује пуно.

Зашто 5Г

Компаније се такмиче која ће пре имати бржу и већу 5Г мрежу, а државе се такмиче у томе која ће је прва успети да је примени у цијелој земљи. Оволика жеља за 5Г мрежом постоји због њених предности од којих се очекује да ће подстаћи трансформацију технологије у пословању, инфраструктури и другим подручјима, преноси портал Кликс.

Добре стране

Највећа прашина подигла се због брзине 5Г мреже, али она има и других предности – она ће имати бољи проток, што значи да ће се на њу без проблема моћи повезати више уређаја него раније па је лако могуће да више нећете имати проблема са интернетом на местима на којима је пуно људи. Осим тога, 5Г ће смањити и време које је потребно да се телефон повеже на сервер и то на виртуелну нулу. На све то, комуникација с клауд платформама биће бржа и лакша.

Како 5Г ради

Код 5Г мреже сигнал се простире путем нових радио таласа који захтевају унапређење радијске и друге опреме на предајницима. Постоје три различите методе за изградњу 5Г мреже, зависно од врсте средстава коју бежични носач има:

  • нископојасна мрежа (велика покривеност, али је бржа само за 20 одсто од 4Г мреже)
  • високопојасна мрежа (изузетна брзина, али сигнал се не распростире добро и тешко пролази кроз тврде површине) или
  • средњепојасна мрежа (права равнотежа између брзине и покривености).

За добро функционисање 5Г мреже мора се инсталирати пуно малих станица у бандере, уличну расвету, зидове и предајнике које да треба да буду на релативно малој удаљености једна од друге. Због тога се 5Г мрежа најчешће развија у сваком граду својим темпом.

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandrЗа потпуно усвајање 5Г мреже биће потребно неколико година.
Шта је 5Г мрежа, како ради, које су јој предности, а које мане - Sputnik Србија
За потпуно усвајање 5Г мреже биће потребно неколико година.

Колика ће бити брзина преузимања

Очекује се да ће 5Г у најбољем случају бити 10 пута бржа од мреже 4Г ЛТЕ, али неки стручњаци тврде да би могла бити и до 10 пута бржа. То је довољно брзо да се двосатни филм преузме за мање од 10 секунди, за разлику од 7 минута, колико је у најбољем случају потребно са 4Г мрежом. Конкретна брзина преузимања зависиће од бројних фактора, као што су локација и мрежни промет.

Како користити 5Г

Да би се повезали на 5Г мрежу, морате имати телефон који омогућава њено корићење. „Самсунг“, „Моторола“, „Хуавеј“, „ЛГ“, „ОнеПлус“ и неколико других произвођача мобилних уређаја већ имају у понуди 5Г телефоне. Очекује се да ће „Епл“ имати 5Г ајфон на јесен 2020. Неке компаније већ раде на томе да инсталирају своју 5Г мрежу како би могле одмах да уживају у њеним предностима.

Има ли недостатака

За потпуно усвајање 5Г мреже биће потребно неколико година. Према процени светског удружења мобилних оператера ГСМА, до 2025. године пола мобилних веза биће 5Г (друга половина користиће старију технологију, као што је 4Г или 3Г). Осим тога, у питање се доводи и сигурност 5Г мреже, посебно због тога што ће технологије на којима ће се заснивати рад аутономних аутомобила и здравствених система бити зависне од те мреже.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала