Турска неће одустати од С-400 због америчког „Патриота“

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаПротивракетни систем С-400 "Тријумф"
Противракетни систем С-400 Тријумф - Sputnik Србија
Пратите нас
Након претњи санкцијама, САД сада уцењују Турску да јој неће бити испоручени противваздушни ракетни системи „Патриот“, које је тражила од Америке, док не врати Русији ПВО системе С-400, али руски експерти су уверени да такав сценарио није могућ.

Војни стручњаци истичу да је куповина руских система С-400 „Тријумф“ од стране Анкаре „завршена ствар“.

„По мом мишљењу, Турска неће одговорити на овај захтев, јер је С-400 већ испоручен, турски војници су већ обучени и питање је дана када ће ти системи бити стављени на борбену дужност. Друго, ово је случај када је све већ урађено и немогуће је нешто променити, а да не говорим о томе да су паре већ дате и то велике. Штавише, систем међусобног обрачуна није тако једноставан. Огроман новац, више од милион и по и све то неће моћи да се врати. Укратко речено, ово је случај када је немогуће нешто вратити“, каже војно-политички коментатор Алексеј Подберјозкин.

Томе у прилог иде и недавна најава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је рекао да је систем С-400 већ турски и да ће бити стављен у употребу већ у априлу. Он је навео да ће Турска купити и америчке системе „Патриот“, уколико Американци реше да их испоруче.

С-400 „Тријумф“ ефикаснији од „Патриота“

Цела прича о набавци противваздушних система од стране Турске, поново је покренута након што је портпарол Пентагона Џонатан Хофман поновио став министра одбране САД Марка Еспера да Турска неће добити батерије система „Патриот“, док не врати С-400 Русији.

Подберјозкин истиче да руски противваздушни ракетни систем има низ предности у односу на амерички. Пре свега, то се односи на цену и квалитет.

„С-400 је, наравно, много ефикаснији од ‘Патриота’ и то по многим показатељима — и по домету, и по откривању циљева, мобилности итд. Дакле, то су системи различитог квалитета. Према томе, нико не жели да промени нешто и да, при том, иде на горе, а поготово ако сте купили оно што је најбоље за вас. Зато мислим да су те изјаве Американаца празне. Они су и раније покушавали да одговоре Турску, али нису успели и сада у томе дефинитивно неће успети“, истиче руски експерт.

Дискусија о могућој испоруци америчких система „Патриот“ Турској поново је заживела након ескалације сукоба у сиријској провинцији Идлиб, иако је испорука руских С-400, која је започета средином јула 2019. године, изазвала кризу у односима Турске и САД

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски противваздушни ракетни систем има низ предности у односу на амерички.
Турска неће одустати од С-400 због америчког „Патриота“  - Sputnik Србија
Руски противваздушни ракетни систем има низ предности у односу на амерички.

Вашингтон је тражио да Анкара одустане од набавке руског система у замену за набавку америчког „Патриота“, претећи да ће одложити или чак суспендовати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и увођењем санкција у складу са Законом о супротстављању америчким противницима путем санкција (ЦААТСА), али је Анкара одбила да прави уступке.

Ердоган је рекао да су САД у међувремену смекшале став када је реч о С-400 и да Америка сада само тражи да Турска обећа да неће користити те системе.

Турска одбила послушност Америци

Руски експерт Алексеј Подберјозкин изненађен је захтевом Вашингтона јер, како каже, не може да поверује да једна земља поставља такве услове сувереној држави.

„Турска је велика земља, савезница НАТО-а, са готово 100 милиона становника и друга по величини војска у НАТО-у. Према томе, са њом се није лако носити и на тај начин разговарати... Јасно је да САД имају огроман утицај на Турску, али без обзира на то такви захтеви су неприхватљиви“, закључио је експерт.

Турска је раније указивала на то да су јој у великом броју потребни системи за противракетну одбрану и да је из чисто техничких разлога била принуђена да те системе купује од других држава, јер није могла да их добије од (НАТО) савезника. Тражили су да их купе од САД и Француске, али су били одбијени, па Турској није дуго требало да пронађе алтернативу.

Прочитајте још:

Руска војска пре рока добила први контигент С-400 у 2020. години

Америка очекује од Турске 2,5 милијарде долара за НАТО - колико кошта С-400

Пентагон признао: Турска није поклекла — одбија да се одрекне С-400

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала