У Немачкој пропала последња тужба против „Северног тока 2“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРадник на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Радник на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
У Немачкој је пропала последња тужба усмерена против изградње гасовода „Северни ток 2“ – немачки земљопоседник, преко чијег земљишта пролази део гасовода, покушао је да опструише реализацију пројекта, оптуживши Берлин да је у завери са „гасним лобијем“, преноси „Еурактив“.

Портал пише да је земљопоседник из Бранденбурга Малте Хејнен покушао да заустави изградњу гасовода „Северни ток 2“. У томе ипак није успео, јер је локални врховни суд одбацио његову тужбу и отворио пут за наставак изградње гасовода.

Аутор чланка објашњава да се Немац обратио суду, јер је сматрао да власти нису спровеле довољно темељну проверу усаглашености гасовода „Еугал“ (European gas pipeline link (EUGAL)), који је изграђен специјално за испоруке гаса из морског гасовода „Северни ток 2“.

„Еугал“ је наставак „Северног тока 2“, путем кога ће се гас транспортовати из немачке општине Лубмин у Чешку.

Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Украјина и Америка размишљају како да сахране „Северни ток 2”

С обзиром на то да део маршруте гасовода пролази преко Хејненовог земљишта, он је уз подршку немачке Организације за заштиту животне средине поднео тужбу локалном суду. Немац је оптужио власти да приликом процене пројекта нису узеле у обзир какве ће последице на животну средину имати емисија гасова услед транспорта енергента.

Поред тога,  Хејнен је био незадовољан и тиме што се Берлин у својој одлуци о повећању испорука руских енергетских ресурса у Немачку - није ослањао на извештаје независних извора, него самих оператера пројекта, односно на „гасни лоби“, пише аутор чланка.

То је „скандалозна“ одлука, рекао је Хејнен, преноси портал.

Међутим, судије су процениле другачије, истиче „Еурактив“. Они су дошли до закључка да додатне процене нису потребне и да цевовод одговара техничким стандардима.

Приликом провере „Еугала“ суд није увидео никакве „правне недостатке“ и искључио је могућност преиспитивања случаја на федералном нивоу.

„Тако је у Немачкој пропала последња тужба против 'Северног тока 2'радови на изградњи гасовода се настављају, а гас ће потећи цевима најкасније 2021. године“, закључује „Еурактив“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала