Вучић: Чека нас тешко време, тражићемо мораторијум на наплату кредитa /видео/

© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
У Председништву Србије завршен је састанак Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица болести коју изазива КОВИД-19 по привреду, а састанком је председавао председник Александар Вучић.

"Ми смо у претходних 24 сата напоравили велики посао у смислу пуне контроле у смислу обезбеђивања намирница за наше грађане. Чека нас тешко време, теже него што смо мислили до данас. После 10 до 12 дана креће експоненцијални раст оболелих, према искуствима других земаља.

Вучић је нагласио да људи не морају да брину за основне животне намирнице пошто имамо залихе за годину дана и то да ништа не ради.

Вучић је рекао да од нас зависи доста да ли ће се ова ситуација завршити за месец, два или три месеца.

Такође, истиче да имамо довољно пшенице и брашна, као и да месецнцо трошимо 100.000 тона брашна, а да у резерви имамо милион тона.

"Сетва иде одлично, а имаћемо и жетву и без тога никаквих проблема не би имали годину дана. Такође, нема проблема ни с другим намирница, уљем и шећером", рекао је Вучић.

Најавио је да ће одлукама владе бити спречен извоз основних жвотних намирница у периоду од најмање 30 дана.

Вучић је указао на поједине европске градове где намирница у продавницама нема и истакао да је код нас ситуација неупоредиво боља.

"Нико неће остати гладан, у то нема никакве сумње", истакао је Вучић.

Тражићемо мораторијум на наплату кредита на 90 дана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће држава тражити од комеррцијалних банака разумевање у наплати кредита и затражити мораторијум, односно одлагање наплате кредита на 90 дана.

Вучић је рекао да ће држава давати кредите из Фонда за развој са каматном стопом од један посто, а навео је да ће бити и других мера које се тичу банака.

Држава, каже, има 13, 5 милијарди евра девизних резерви, пет милијарди више него што смо имали пре неколико година.

"Дакле, никада снажнији нисмо били", истакао је Вучић.

Указује да је, на пример, Хрватска народна банка недавно са 397 милона евра бранила куну, али да је упркос томе куна пала за 1,1 одсто.

"Ми смо спремни да штитимо курс, да штитимо пуну стабилност у немогућим условима. Имамо 30,5 тона злата. Оно што је важно, 9 тона злата држимо у Берну у Швајцаркој да бисмо у сваком тренутку то могли да наплатимо, да бисмо у сваком тренутку могли да имамо ефективни новац", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не треба да буду уплашени и да су наша монетарна и наша фискална стабилност неупитни.

"Ако сам због нечега у свој овој несрећи срећан, то је што смо направили систем у претходних пет година који је десетроструко јачи и десетоструко бољи него што је некада био", рекао еј Вучић-

Рекао је да ће гувернер Народне банке Србије Јоргованака Табаковић у наредним данима изаћи у јавност са новим решењима.

"Али ћемо тражити од комерцијаних банака разумевање за мораторијум на наплату кредита на 90 дана, дакле три месеца, колико криза од короне траје, али биће ту и других мера везано за банке", рекао је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала