Амбасадор САД: Америка жели да укључи Кину у Споразум о стратешком наоружању

© Фото : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanНацрт америчке хиперсоничне ракете
Нацрт америчке хиперсоничне ракете - Sputnik Србија
Пратите нас
САД раде на томе да укључе Кину у преговоре о смањењу стратешког офанзивног наоружања, и сматрају да Русија нема примедби, рекао је амерички амбасадор у Русији Џон Саливан.

„Преговарамо са руским властима. Током тих састанака дискутује се и о питањима контроле наоружања, укључујући и Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања и нашу иницијативу да се том споразуму прикључи и Кина. Колико сам разумео, руска страна нема фундаменталних примедби на учешће Кине, али сматра да Вашингтон треба да убеди Пекинг да се укључи у преговоре. Ми активно радимо на томе“, рекао је Саливан.

Он је истакао да је у Стратегији безбедности САД указано да јачање војне моћи Кине представља изазов за САД.

„Чини ми се да би то требало да забрињава и Русију. Због тога сматрамо да укључивање Кине у преговоре о стратешкој безбедности одговара не само нашим, него и интересима Русије“, истакао је амерички амбасадор.

Он је додао да је укључивање Велике Британије и Француске у тај процес мање сврсисходно.

„Нисмо против тога да се и те земље укључе у преговоре. Али нам је важније да у њима учествује Кина. Кинеске власти су раније објавиле да неће стремити нуклеарном паритету са САД или Русијом. Ако је тако, надамо се да ће Пекинг увидети предности споразума са Вашингтоном и Москвом у оквиру троугла три кључне нуклеарне силе“, истакао је Саливан.

Према његовим речима, још има времена за преговоре о Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања, како са Русијом, тако и са Кином.

„Председник Трамп би желео да модернизује Споразум о стратешком наоружању. Знам да актуелни споразум истиче 5. фебруара 2021. године. Али мени се чини да још има времена“, нагласио је он и додао да ће планирани самит „петорке“ сталних чланица Савета безбедности УН омогућити САД да се приближи циљу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала