Апел Владе Србије најстаријим суграђанима због коронавируса

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVICСедница Владе Србије
Седница Владе Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије је са данашње седнице, како би се у новонасталим околностима сви понашали одговорно, према себи самима и нашим најближима, упутила апел најстаријим грађанима, који су најугроженија група становништва, да у највећој могућој мери поведу рачуна о себи и свом здрављу.

Често прање руку, а нарочито након кувања, коришћења тоалета или доласка у контакт са металним предметима и другим особама, најбоља је и најефикаснија превентивна мера у заштити од вируса, поручила је Влада у саопштењу.

Уколико имате 65 и више година, строго водите рачуна да што мање излазите из куће. Изузетно је важно да боравите у редовно дезинфикованим, проветреним просторијама са затвореним вратима, избегавајући физички контакт са укућанима и коришћење истих предмета.

Празне улице Торина током епидемија коронавируса - Sputnik Србија
Пандемија - из минута у минут: Најцрњи дан у Италији, за 24 сата преминуло 368 људи

Приликом кијања и кашљања покријте уста марамицом или лактом и обавезно оперите руке након тога.

Уколико је неопходно да напуштате вашу собу или по специјалној потреби дом, користите заштитну маску или ставите део гардеробе преко носа и уста. Плаћање рачуна, куповина намирница и сличне ситуације, представљају радње за које се строго саветује да уместо вас обави млађа особа из вашег окружења.

Ако осетите тегобе, не идите у дом здравља, јавите се телефоном

Од круцијалног значаја је да, уколико осетите неке симптоме или друге здравствене тегобе, не идете у дом здравља или болницу, већ да позовете неки од бројева телефона, специјално оформљених за ове потребе.

Поред већ познатих бројева (064/894-52-35 и 011/268-45-66) Министарство здравља увело је 20 нових телефонских бројева које можете пронаћи на сајту www.covid19.rs саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Будите активни и одржавајте свакодневну рутину колико вам то изоловани услови дозвољавају.

Потребна максимална озбиљност, али без панике

„Још једном вас молимо да пратите све савете и будете у комуникацији са вашим најближима. Новонастале околности захтевају максималну озбиљност, али је једнако битно остати миран и сталожен, без панике и тензије која у овом тренутку само може да вам нашкоди“, поручила је Влада.

Влада Републике Србије је, наводи се у саопштењу, у потпуности посвећена борби против ширења коронавируса, из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено ће вас обавештавати о свему у донети све потребне одлуке у циљу очувања вашег здравља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала