Стоп старењу: Руски научници на прагу револуционарног открића

CC0 / / Старост
Старост - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски биолози открили су у животињским ћелијама механизам који спречава старење. Аутори истраживања претпостављају да ће појава коју су открили помоћи у проналажењу начина да се „замрзне“ процес старења код људи.

Истраживање научника с Московског државног универзитета на челу с академиком Владимиром Скулачовом показало је да се у митохондријама ћелија већине ткива организма сисара налази специјални механизам који омета производњу реактивних облика кисеоника, што је један од узрока старосних промена у организму.

У одређеној фази, ова заштитна функција почиње да слаби што доводи до повећања количине те супстанце и до старења. Истраживачи развијају приступе који би могли спречити „гашење овог заштитног програма.“

Молекуларни биолози са Московског државног универзитета са колегама из неколико руских и страних лабораторија открили су који процеси који се одвијају на ћелијском нивоу спречавају старење, а то је објављено у часопису Национале академије наука САД (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Ћелијске митохондрије, које су одговорне за производњу енергије, у том процесу такође стварају изузетно токсичне материје — реактивне врсте кисеоника (РОС), које оштећују протеине, липиде, а такође уносе мутације у ДНК. Научници на челу са Владимиром Скулачовом са Руске академије наука открили су у митохондријама специјални механизам који спречава производњу РОС. У истраживању се наводи да ова заштитна функција са годинама слаби, што доводи до повећања количине произведеног РОС. Због тога долази до оксидације и уништавања ћелија у организму.

© Depositphotos.com / Evgenyataman / Процес старења је са научне тачке гледишта потпуно демистификован. За оно што се дешава "одговорне" су митохондрије.
Стоп старењу: Руски научници на прагу револуционарног открића  - Sputnik Србија
Процес старења је са научне тачке гледишта потпуно демистификован. За оно што се дешава "одговорне" су митохондрије.

Механизам заштите од старења

„Према нашој хипотези, временски координисано повећање производње РОС у процесу старења требало би на неки начин да буде програмирано у организму. Механизам који смо открили је у складу са нашим предвиђањима: гашење заштитног система које се јавља у „средњем добу“ доводи управо до повећања производње реактивних врста кисеоника (РОС)“, објашњава један од аутора рада, шеф лабораторије за молекуларне механизме старења Михаил Високих.

Механизам заштите од старења делује на електрохемијском нивоу. Ћелија обезбеђује мали и контролисан пад електричног потенцијала на митохондријској мембрани и сузбија производњу РОС. Истраживачи су истакли да таква ћелијска заштита веома рано слаби и гаси се код животиња које брзо старе.

За истраживање су одабране три врсте сисара: обични кућни миш (живи 1—2 године), слепи миш који дуго живи (до 30 година) и голо слепо куче  (може да живи до 30 година).

Научници су открили да је код домаћих мишева сузбијање производње РОС заустављено након прве године живота, док је код животиња које дуго живе тај механизам наставио да функционише и штити митохондрије дуго година.

Аутори рада претпостављају да ће појава коју су открили помоћи у проналажењу начина да се „замрзне“ процес старења код људи. По мишљењу Владимира Скулачова и његових колега, за то је „неопходно спречити гашење заштитног програма у организму“. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала