Цена нафте поново у паду

© AP Photo / ANDREW KELLYЊујоршка берза
Њујоршка берза - Sputnik Србија
Пратите нас
Светске цене нафте данас су у паду, а вредност нафте типа „Брент” је пала за 3% због забринутости због потражње за сировинама, показују подаци са берзе.

Према стању од 8.34 по московском времену, цена мајских фјучерса за северноморску смешу нафте типа „Брент” пала је за 3,57 одсто на 32,64 долара по барелу, док је вредност фјучерса за нафту типа „ВТИ” пала за 2,12 одсто на 31,43 долара по барелу.

„Страх остаје главни проблем у том погледу, јер учесници на тржишту и даље нису сигурни да ће слабљење монетарне политике и додатна ликвидност решити значајну здравствену кризу, изјавила је за агенцију „Ројтерс” главни економиста „ОЦБЦ Банке”  Селена Линг.

С друге стране, према подацима трговања, вредност злата данас корективно расте након пада за више од 4 одсто током претходне трговачке сесије,

Према стању од 9.15 по московском времену, цена априлског фјучерса злата на њујоршкој берзи „Комекс” порасла је за 1,77 одсто или за 26,9 долара – на 1.543, 1 долара за унцу, док је цена мајског фјучерса сребра порасла за 0,92 одсто, односно, 14,663 долара за унцу.

Током трговања у петак вредност метала је опала, јер су улагачи више продавали метале како би повећали резерве слободне ликвидности услед нестабилности на берзи.

На стање на тржишту такође је утицало то што је Федерални резервни систем (ФРС) САД неочекивано снизио камате други пут за месец дана на 0-0,25 одсто почев од данас.

Истовремено, улагачи настављају с проценама глобалних размера ширења коронавируса и његовог утицаја на потражњу за нафтом.

Пандемија коронавируса

Подсетимо, Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог коронавируса КОВИД-19 за пандемију.

У више од 140 земаља света до сада је заражено више од 169 хиљада људи, око 77 хиљада је оздравило, а преко 6.500 особа је умрло.

У Европи је на првом месту по броју заражених Италија: тамо је регистровано више од 24.000 заражених, док је 1.809 особа умрло.

Пратите најновије информације о пандемији новог коронавируса на Спутњику.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала