Истражујемо: Како ће се наставити школска година – од основне школе до факултета

© AFP 2022 / THOMAS SAMSONШтрајк просветара
Штрајк просветара - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Због ситуације с коронавирусом школска година се наставља ван учионица и амфитеатара. Факултетска предавања биће одржавана путем портала и Гугл алата, а настава за основне и средње школе на телевизијским каналима РТС 3 и РТС Планета, почевши од сутра, 17. марта, у осам сати ујутру.

Декан Хемијског факултета Иван Гржетић рекао је за Спутњик да су од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добили инструкције да факултети који имају студентске портале путем њих организују предавања. Онима који немају портале, то ће бити омогућено коришћењем одређених Гугл алата.

Факултети на интернету

„Предавања ће се одржавати преко портала Хемијског факултета, где ће професори и сарадници у настави студентима упућивати садржаје предавања, пратеће текстове, презентације и литературу, тако да ће студенти све време бити упућени шта, када и како треба да уче и раде“, објашњава Гржетић.

CC0 / Pixabay / Факултетска предавања биће организована на студентским порталима.
Истражујемо: Како ће се наставити школска година – од основне школе до факултета - Sputnik Србија
Факултетска предавања биће организована на студентским порталима.

Он је истакао да су вежбе одложене, али се нада да ће испити моћи да се одрже редовно, уколико се ситуација побољша. Ако до тога ипак не дође, биће направљени ванредни распореди колоквијума и испита.

Гржетић је додао да ће студенти и даље моћи да узимају књиге из библиотеке тог факултета тако што ће електронском поштом слати захтеве за књиге, које ће у одређеним периодима моћи да покупе.

Све неопходне информације студенти ће моћи да нађу на порталима или да их добију позивањем студентских служби.

Школе на телевизији

У саопштењу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наводи се да ће телевизијски садржај за основне и средње школе бити концентрисан на општеобразовне и стручне предмете са највећим фондом часова, као што су српски и математика, али и да ће школе имати обавезу да осмисле начине како да и остале предмете приближе ђацима.

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаНа снимању часова било је ангажовано око 50 професора.
Истражујемо: Како ће се наставити школска година – од основне школе до факултета - Sputnik Србија
На снимању часова било је ангажовано око 50 професора.

Некадашњи директор Математичке гимназије и један од наставника у новонасталом пројекту за учење на даљину Срђан Огњановић, рекао је да је снимање часова за основне и средње школе започето јуче и да је у ОШ „Иван Горан Ковачић“ било ангажовано око 50 професора из различитих предмета.

„Ја сам био пред таблом и понашао се као да се обраћам ђацима, иако је учионица празна. Наравно, то је другачије од обичног часа, јер такав час подразумева интеракцију између ученика и наставника. Међутим, колико сам разумео, тај час ће садржати и додатне материјале, јер је снимано 30 минута рада, а час траје 45“, сматра Огњановић.

Он је истакао да потешкоћу представља то што су неки ђаци и сада у заостатку с градивом и да ће због тога наставници морати додатно да импровизују.

„Срећом, имамо савремене технологије. Ту су Вајбер , Скајп, и још доста тога што може да се комбинује с постојећим материјалима. Наставници ће тако моћи да шаљу додатне материјале како би ученици били у току“, објашњава саговорник Спутњика.

Часови за основце

Часови ће бити емитовани на каналима РТС 3 и РТС Планета, према распореду по разредима, који ће дан пре емитовања бити доступан на сајту распореднаставе.гов.рс.

За све ученике од првог до седмог разреда емитоваће се образовни садржаји у блоковима од по два часа дневно, шест дана недељно, са почетком у осам сати ујутру.

За ученике осмог разреда емитоваће се блокови од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час један од предмета који се полажу на завршном испиту.

CC0 / Pixabay / Наставници морају да буду у контакту с ученицима и њиховим родитељима.
Истражујемо: Како ће се наставити школска година – од основне школе до факултета - Sputnik Србија
Наставници морају да буду у контакту с ученицима и њиховим родитељима.

Наставници морају да буду у контакту са ученицима и њиховим родитељима и, када је потребно, дају додатна упутства за учење.

То се односи и на предмете који ће бити мање заступљени учењем преко ТВ - музичку и ликовну културу, физичко и здравстено васпитање, стране језике, технику и технологију, информатику.

Наредних дана биће емитовани и часови на језицима националних мањина, а на платформи РТС Планета, за ученике припаднике националних мањина који у целости похађају наставу на матерњем језику, биће доступни и други дигитални садржаји, као и снимци часова.

За ученике са којима треба да се ради индивидуално, потребно је да наставници припреме посебне материјале за учење и учине их доступним ђацима на начин који договоре са родитељима.

Сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета, где могу да се прегледају накнадно. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за едукативне садржаје.

У случају да интернет није доступан свим ђацима, школа је дужна да распоред часова који ће бити емитовани на РТС 3 редовно објави на месту које је директно доступно ученицима и родитељима - улазу школе, спољашњој огласној табли, као и путем СМС порука и друштвених мрежа. Школа је дужна да нађе начин да пружи подршку у учењу онима који нису у могућности да електронски комуницирају са наставницима.

Часови за средњошколце

За ученике средњих школа, наставне јединице и теме биће доступне на платформи РТС Планета.

Обавеза средње школе је да на свом сајту постави банер са свим линковима на којима се може приступити лекцијама и платформама за учење.

Наставници су у обавези да комуникацирају са ученицима и њиховим родитељима и дају додатна упутства.

Учење преко интернета

Наставници основних и средњих школа могу да користе и доступне дигиталне уџбенике и садржаје за учење на даљину, као и да прилагоде наставне припреме, материјале и презентације тако да буду доступни највећем броју ученика. Наставници и ученици могу да користе и платформе попут Вајбера, Зума и Мајкрософт тимса, као и националну платформу за онлајн учење Моја школа.

© Flickr / Sam AzgorНаставници и ученици могу да користе и платформе попут Вајбера, Зума и Мајкрософт тимса.
Истражујемо: Како ће се наставити школска година – од основне школе до факултета - Sputnik Србија
Наставници и ученици могу да користе и платформе попут Вајбера, Зума и Мајкрософт тимса.

Бележење напретка ученика

Директор школе, наставничко веће и педагошки колегијум дужни су да израђују недељне оперативне планове са кључним активностима.

Наставници ће бележити податке о напредовању ученика, које ће добијати путем домаћих задатака, есеја, пројеката...Своје радове и домаће задатке ученици могу да доставе наставницима путем и-мејла или онлајн платформе.

Наставници су у обавези и да у електронски дневник евидентирају све ТВ часове и друге наставне јединице које су реализоване. У школама које не користе електронски дневник, евиденцију ће ручно водити наставници.

Када дође време за повратак у учионице, све оцене и увиди наставника могу бити искоришћени за оцењивање на крају школске године.

Додатне информације о учењу на даљину и подршци у настави, од 17. марта родитељи могу добити позивом на број телефона 011/735 05 57.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала