Неуништив шлем из Првог светског рата: Бољи је и од најсавременијих америчких /фото/

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаОфанзива на југозападном фронту 1916. године
Офанзива на југозападном фронту 1916. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски војнички шлем из Првог светског рата пружа бољу заштиту од експлозија него шлем какав сада користи америчка војска, показало је једно америчко истраживање.

"Инжењери биомедицине Универзитета Дјук показали су да од ударних таласа насталих експлозијом савремени војнички шлемови не штите боље него шлемови из Првог светског рата", саопштио је Универзитет.

"Један модел посебно, француски шлем Адриан у заштити од експлозије заправо даје боље резултате од савремених модела", пише у резултату истраживања објављеном прошле недеље, недуго пошто је Пентагон објавио да је 109 америчких војника недавно претрпело потрес мозга од детонација иранских ракета у бази у Ираку, преноси Б 92.

Шлем "Адриан" је 1915. године дељен француским војницима ради заштите главе од пада шрапнела одозго при детонацијама изнад ровова. Повреде главе су тада постале један од главних узрока губитака на бојном пољу, а тај лагани шлем који није мого да заустави директан погодак метка пушке или митраљеза, имао је гребен, фиксну траку метала дуж врха у облику обрнутог слова "В", намењен да упија силу ударца одозго.

​Анализирајући ефекте шлемова, амерички истраживачи су пошли од тога да су услови актуелне борбе против исмалских екстремиста на Блиском истоку најсличнији рововском рату, те су зато шлемове које сада користи америчка војска, упоредили с три шлема из ровова у Првом светском рату: с округлим, равним шлемовима "Броди" које су тада користиле британска и америчка војска, с немачким шлемом "Штахлхелм" који се користио у оба светска рата, и с француским шлемом "Адриан".

Током пробе, док је шлем био изложен притиску какав може да изазове крварење мозга, показало се да без шлема проценат ризика од тога износи 50 одсто, ризик је мањи од 10 одсто са старим немачким и британским шлемовима, пет одсто је са савременим америчким шлемом и само један одсто је са старим француским "Адрианом", пише у студији.

"Резултат је изненађујуц́и јер је француски шлем направљен од истих материјала (челика) као и његови немачки и британски еквиваленти, а тањи је од њих", напомиње један од аутора студије, Џаст Оп'т Еинде.

"Главна разлика међу шлемовима је гребен на француском. Чак и када је намењен да штити од пада металних комада одозго, гребен може да заштити и од ударних таласа", закључио је уз препоруку за побољшање облика савремених шлемова ради боље заштите од последица експлозија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала