Оштре мере у региону: Ко намерно шири заразу - 15 година затвора

© AP Photo / Darko BandicСловеначки полицајци
Словеначки полицајци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Словенији, у којој су 253 особе заражене коронавирусом, уводе се оштре мере, па тако сваки угоститељ, трговац или неки други појединац који прекрши правила и прошири болест, може да добије осам година затвора. Уколико је појединац намерно проширио заразу, могао би да се суочи са казном од 15 година затвора, уколико дође и до смртног случаја.

Како се наводи у члану 177 словеначког кривичног законика, који се односи на преношење заразних болести, "ко не поштује прописе којима надлежни орган одређује инспекцију, дезинфекцију пацијената и било које друге мере за контролу или спречавање ширења заразних болести, кажњава се новчано или затвором до једне године".

Уколико је дошло до смрти једне или више особа, затворске казне су ригорозније, а адвокат Марко Макуц каже да се у том случају ради о злочину против живота и тела, али напомиње да се починиоцем кривичног дела сматра искључиво особа на коју се наредбе односе.

Као пример наводи да, уколико је Влада донела пропис да угоститељи затворе своје локале, биће кажњени ако се утврди да су те наредбе прекршили.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала