Руске технологије непроцењиве у борби против коронавируса

© Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы / Уђи у базу фотографијаБолница која прима у Русији оболеле од коронавируса
Болница која прима у Русији оболеле од коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције (РФПИ) је с неколико земаља постигао договор о коришћењу руске технологије у борби против коронавируса, а од партнера из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) добио је подршку за развој вакцине, саопштено је из овог фонда.
„Инвестиције и међународна сарадња ће омогућити повећање постојећег потенцијала, коришћење напредних технологија и драстично повећање система за тестирање и вакцина. Русија је лидер у кључним технологијама за откривање и стварање вакцина. РФПИ се договорио с неколико водећих држава о коришћењу руских технологија у њиховој борби против коронавируса. Такође, партнери РФПИ из УАЕ издвојили су бесповратна средства за подршку развоја руске вакцине против КОВИД-19”, саопштено је из овог фонда.

Данас је надзорни одбор РФПИ одобрио инвестиције за производњу система за дијагностику коронавирусне инфекције КОВИД-19 нове генерације. Према саопштењу фонда, систем користи методу „СмартАмп” и значајно превазилази тренутно применљиву технологију ПЦР (ланчане реакције полимеразе) по брзини тестирања и не захтева постојање стационарне лабораторије.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаДевојка са маском у московском метроу
Руске технологије непроцењиве у борби против коронавируса - Sputnik Србија
Девојка са маском у московском метроу

РФПИ ће заједно с јапанским партнерима у априлу покренути тестирање нове врсте дијагностике, а оформио је и експертски центар за тестирање и примену светске праксе у борби против коронавируса.

„Делатност Центра за експертизу ће омогућити убрзано проналажење најбољих метода, што ће значајно скратити време дијагностике и рангирање најефикасније светске праксе. Мрежа међународних партнерстава с водећим светским инвеститорима јача стручност РФПИ кад су у питању најбоље светске праксе у различитим областима, укључујући борбу против коронавируса, и омогућава промовисање успешних руских технологија на међународним тржиштима”, истакао је генерални директор РФПИ Кирил Дмитријев.

Пандемија коронавируса

Од новог корона вируса до сада је широм света преминуло више од 6,5 хиљада особа, док је више од 170.000 заражено. Вирус је присутан на свим континентима осим Антарктика, а многе земље су као меру предострожности и спречавања ширења вируса увеле затварање граница, као и обуставу авио-саобраћаја.

У Европи најтежа ситуација је у Италији где је у недељу преминуло 368 особа, што је највећи број смртних случајева до сада, а укупно је страдало 1.809. У тој земљи оболело је 24.747 особа.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији коронавируса КОВИД-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала