Спомињањем Бога у Уставу Русија не одустаје од световног карактера

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаРуски устав
Руски устав - Sputnik Србија
Пратите нас
Укључивање упутстава о вери у Бога у Устав Русије не значи да држава одустаје од световног карактера и не доводи грађане у неравноправан положај, утврдио је Уставни суд Русије.

„Укључивање упутстава о вери у Бога у текст Устава Русије, која су руском народу оставили преци (члан 671, део 2), не значи одустајање од световног карактера Русије, утврђеног чланом 14, нити од слободе савести, загарантоване чланом 28, будући да није повезано с конфесионалном припадношћу, не указује на то да су одређена верска убеђења обавезна у Русији, не доводи руске грађане (супротно члану 19 (део 2) у неравноправан положај у зависности од постојања такве вере и њеног конректног циља“, наводи се у закључку Уставног суда Русије.

Истиче се да укључивање ове одредбе у текст Устава има за циљ да нагласи да је приликом спровођења државне политике неопходно узети у обзир и историјски значај социо-културне улоге религије у формирању и развоју руске државности.

Захтев председника Русије Владимира Путина да провери уставност Закона о изменама Устава Руске Федерације стигао је у суботу пред Уставни суд Русије, након што га је потписао шеф државе.

Како је саопштила прес-служба Кремља, Путин је у свом захтеву, између осталог, од Уставног суда затражио да се изјасни о могућности допуне Устава изменама које омогућавају актуелном председнику да учествује на новим председничким изборима.  

Планирано је да гласање о овом нацрту закона буде одржано 22. априла, а тај дан ће бити нерадан. Уколико половина укупног броја грађана који су изашли на гласање буде гласало „за“ уставне измене, оне ће ступити на снагу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала